Ladjedelnica Sevmash zaključila testiranja podmornice razreda borei

by Urednik

KDAJ BODO NARED BALISTIČNE RAKETE BULAVA?

Nova ruska tiha jedrska podmornica z balističnimi izstrelki (SSBN) Aleksander Nevski (K-550) razreda borei (projekt 955) je zaključila pomorska preizkušanja, so včeraj sporočili iz ladjedelnice Sevmash. Preizkušanja jedrske podmornice naj bi potekala po načrtih, vendar podatka o tem, kdaj jo bodo predali v uporabo Ruski mornarici zaenkrat še ne želijo dati.

Sevmash bi moral po načrtih predati  jedrsko podmornico Aleksander Nevski Ruski mornarici 15. novembra 2013, podmornico Vladimir Monomah pa v sredini decembra, medtem ko so podmornico Yuri Dolgoruky (K-535) predali že januarja. Vendar pa je predaja obeh podmornic v operativo odvisna predvsem od uspeha testiranj balističnih raket bulava.

Iz Sevmasha so tudi sporočili, da bodo zaključna testiranja nove jedrske podmornice razreda yasen (projekt 885M) četrte generacije, poimenovali so jo Severodvinsk, začeli v Belem morju naslednji mesec. Ena podmornica razreda yasen (projekt 885M) stane skoraj 2-krat toliko kot podmornica  razreda borei (projekt 955).

podmornica-razreda-borei-

V začetku septembra je Rusija prekinila testiranja balističnih izstrelkov bulava na podmornicah Aleksander Nevski in Vladimir Monomah razreda borei po neuspešnem lansiranju teh raket Kamčatki, o čemer smo poročali v spodnji novički. Pri raketi bulava se je namreč po izstrelitvi pokvaril sistem za upravljanje. Odločili so se za dodatnih 5 testnih izstrelitev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Podmornice razreda borei

Povezani članki