Letala zveze NATO, ki blokirajo letala ruske črnomorske flote

by Urednik

VAROVANJE AMERIŠKE LADJE V ČRNEM MORJU

Vodilna ladja ameriške 6. flote USS Mount Whitney je 4. novembra 2021 vplula v Črno morje. Po navedbah poljskega vira so njegov prehod skozi Bospor pokrivali ameriški lovci F-15 strike eagle skupaj s turškimi in grškimi letali za zgodnje opozarjanje in nadzor –  AEW & C. Kot piše poljski Defense24, je bil “zaščitni dežnik” tako gost, da niti eno rusko letalo ni uspelo prileteti do ladje na meji vizualne opaznosti.

Zveza Nato je spremstvo USS Mount Whitney vzela zelo resno in ni šlo le za demonstracijski let F-15E nad ameriško ladjo, ampak tudi za popoln nadzor nad njeno varnostjo iz zraka. Zato sta bili v sile za kritje vključeni dve letali za zgodnje odkrivanje in opozarjanje – AEW – dveh držav, članic Nata. Turčija je za misijo zagotovila letalo Boeing E-7T wedgetail, Grčija pa EMB-145 erieye. S takšnim načinom blokiranja letal ruske črnomorske flote so Natove sile dobile skoraj popoln nadzor nad situacijo. Uradna izjava zveze Nato poudarja, da je namen tovrstnih misij pokazati, da je Črno morje izjemno pomembno za varnost Evrope.

Po mnenju ruskih strokovnjakov je amfibijska poveljniška ladja USS Mount Whitney veliko nevarnejša od ameriških raketnih rušilcev razreda Arleigh Burke, ki pogosto vplujejo v Črno morje. Zato se na pojav te poveljniške ladje ni odzval le minister za obrambo Ruske federacije Sergej Šojgu, ampak tudi sam predsednik Rusije. Po poročanju Defense24 je bila demonstracija moči Nata v Črnem morju organizirana ravno na dan obiska Vladimirja Putina v Sevastopolu ob dnevu narodne enotnosti. Prihod vodilne ladje ameriške 6. flote v črnomorsko regijo je seveda povzročil ostre kritike ruskih oblasti – ruska Državna duma pa je to dejanje Američanov označila za provokacijo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki