Letalonosilka Admiral Kuznetsov se umika iz Sredozemskega morja

by Urednik

EDINA RUSKA LETALONOSILKA ZAKLJUČUJE BOJNO MISIJO V SIRIJI

Ruska vojska je sporočila, da edina ruska letalonosilka Admiral Kuznetsov (063) zaključuje svojo misijo na Bližnjem vzhodu, kjer je sodelovala v ruskih vojaških operacijah v Siriji, in se iz Sredozemskega morja vrača v domačo bazo v Severomorsku.

Odpoklic ruske mornariške bojne skupine z letalonosilko Admiral Kuznetsov na čelu je del zmanjševanja vojaških enot Ruske Federacije v Siriji oz. v bližini, je sporočil načelnik ruskega generalštaba Valerij Gerasimov v petek, 6. januarja 2016.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč odredil delen umik ruskih vojaških sil iz Sirije po pogajanjih o prekinitvi ognja v skladu z dogovor z Iranom in Turčijo. Ob tem je dodal, da se je ponudila priložnost, da se konča šest let trajajoč oborožen spopad na bližnjem vzhodu.

Ruska mornarica je letalonosilko Admiral Kuznetsov skupaj z bojno skupino v Sredozemsko morje v bližino Sirije napotila oktobra 2016. Zračni napadi na cilje Islamske države (in najverjetneje tudi upornikov) v Siriji z ruskimi palubnimi letali so se začeli v prvi polovici novembra 2016, letalonosilko pa so prvič uporabili v boju. Admiral Kuznecov pa je med svojim delovanjem utrpel tudi izgube – na krov se namreč nista vrnila dva lovca – MiG-29 in Su-33, ki sta strmoglavila zaradi tehničnih okvar. Podrobno smo o obeh nesrečah poročali v spodnjih člankih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Za strmoglavljeni ruski letali v Sredozemlju usodne težave na letalonosilki

Ruska letalonosilka Admiral Kuznecov je izgubila svoje drugo palubno letalo v samo treh tednih. Najprej je v morje strmoglavil MiG-29K, za njim še večji in težji Su-33.

Ruski palubni lovci začasno premeščeni v sirsko bazo Hmeymim

Ruska vojska bo svoja palubna letala MiG-29K/KUB in Su-33 z letalonosilke Admiral Kuznetsov začasno premestila v (rusko) zračno bazo Hmeymim v Siriji, potem ko je v morje zdrsnil Suhoj Su-33.

Povezani članki