Belgija kupuje nizozemske F-16 za usposabljanje orožarjev

by Urednik

BELGIJA IN NIZOZEMSKA V PRIČAKOVANJU LOVCEV F-16

Belgijska vojska se je odločila, da bo od Nizozemske odkupila ”upokojene” lovce F-16, ki jih bodo uporabljali za usposabljanje orožarjev letalskih sil pri sestavljanju in nameščanju različnih oborožitev (bomb in raket) za letala.

Informacijo o prodaji nizozemskih lovcev F-16 Belgijskim letalskim silam je razkrila nizozemska obrambna sekretarka Barbare Visser, ki je o tem obvestila spodnji dom nizozemskega parlamenta.

Lovci F-16 Nizozemskih kraljevih letalskih sil so bili umaknjeni iz flote po doseženi zgornji meji letalnih ur in zato neleteči (brez obsežne modernizacije in zamenjave delov). Zaenkrat še ni znano, koliko od skupaj okoli 60 lovcev F-16AM bo Nizozemska prodala Belgiji. Letala bodo v oktobru 2020 po cesti prepeljana v Belgijo in bodo služila le kot učna platforma za ravnanje z orožjem.

Belgijske letalske sile imajo sicer v svoji floti 54 lovcev F-16AM/BM, ki so nameščeni v letalskih bazah Florennes (Valonija) in Kleine Brogel (Flandrija).

Nizozemske kraljeve letalske sile so že začele v svojo floto prejemati lovce pete generacije F-35A lightning II, ki bodo nadomestili F-16. V Belgiji naj bi umik lovcev F-16 potekal med letoma 2023 in 2030, medtem ko je dobava 34 naročenih letal F-35 predvidena med leti 2023 in 2030, s priletom prvega letala v bazo Florennes leta 2025.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki