Novi ameriški bombnik B-21 dobil ime: raider

by Urednik

AMERIČANI PRIHAJAJOČI BOMBNIK POIMENOVALI PO ENOTI IZ 2. SVET. VOJNE

Prihajajoči bombnik Ameriških letalskih sil B-21 je dobil tudi uradno ime: raider. V preprostem prevodu to pomeni plenilca ali pa napadalca, ki napade sovražnika na njegovem ozemlju. Obe razlagi torej kar primerni namenu novega bombnika B-21 raider. Ime so izbrali na natečaju na katerem so imeli odločilno besedo izbranci iz vrst Združenja Letalskih sil za letalstvo, vesolje in kibernetiko.

Ime plenilec izhaja iz slovite enote iz druge svetovne vojne Doolitle Raiders, ki je leta 1942 prisilila Japonce, ki so morali vpoklicati svoje bojne sile za domovinsko obrambo, kar je Američanom in njihovim zaveznikom zelo dvignilo moralo. Naziv novega bombnika je dokončno odločil poveljnik štaba letalskih sil, general Dave Goldfrein izmed več kot 2100 predlogov, ki so se znašli na ogledni tabli.

Kot so pri tem poudarili vodilni v Ameriških letalskih sil (USAF), naj bi stare zmogljivosti odprodali,   ter zgradili ove, mednje pa sodi tudi B-21. Tudi sicer je modernizacija zmogljivosti ena od prioritet USAF. Nekaj sredstev za razvoj B-21 bodo preusmerili tudi s projekta novega letečega tankerja KC-46. Pri tem so izpostavili tudi dejstvo, da ima danes USAF najstarejšo floto, kar jih je kdajkoli imelo – stara je kar 27 let.

Pri snovanju bombnika B-21 bodo uporabili prihajajoče tehnologije, ki so danes še v razvojni ali/in preizkuševalni fazi. Začetne zmogljivosti letala B-21 bodo določili po tem načrtu sredi prihodnjega desetletja.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki