Lovce MiG-23 bodo obnovili za letenje v ZDA

by Urednik

AMERIŠKO PODJETJE NAČRTUJE FLOTO LOVCEV MIG-23

Na spletu so se pojavile slike prevoza dveh sovjetskih lovcev MiG-23 na cestnih prikolicah po avtocesti v ZDA. Kot se je izkazalo, je ta letala v Vzhodni Evropi kupila zasebna ameriška družba Unknown Aircraft Company.

Kot je pojasnil eden od lastnikov podjetja, jim je na Poljskem uspelo odkupiti dva sovjetska lovca MiG-23 flogger, kamor so jih v času hladne vojne dostavili iz ZSSR. Bili sta v službi Poljskih letalskih sil in sta v dobrem stanju.

Letali so prepeljali v enega od hangarjev podjetja blizu Teksasa, nato pa je bila sprejeta odločitev, da ju obnovijo in pripravijo na letenje. Skupno namerava podjetje obnoviti in dvigniti v zrak do osem MiG-23, od tega dva “poljska”, saj sta po nekaj letih, preživetih v hangarju, še vedno “v dobrem stanju”. 

Skupno ima podjetje 15 lovcev MiG-23 različnih modifikacij, ki so prišli v ZDA iz različnih držav. Danes so ta letala precej redka, nekoč pa so za njimi oprezale obveščevalne službe vseh držav, vključno z ZDA. A so imeli Američani to srečo, da je Egipt, ki je imel v uporabi sovjetske visokokrilne lovce z gibljivimi krili MiG-23, spremenil svojo politično usmeritev in prešel iz ”tabora” – vpliva – ZSSR v ameriškega.

Prvi lovci MiG-23 so v ZDA prišli iz Egipta sredi 70. let, ko je Kairo Američanom predal najmanj 12 letal lovcev različic MiG-23MS in MiG-23BN. Vsa razstavljena letala so odpeljali na letališče Edwards, kjer so jih skrbno pregledali. Montaža in polete so izvedli v Groom Lakeu, prvi “ameriški” MiG-23 iz vrst 4477. eskadrilje pa je pristal v Tonopahu 1. novembra 1980. Poleg tega so bili sovjetski borci v službi eskadrilje Rdečih orlov.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki