“Madžarski vojaki pripravljeni na boj z Islamsko državo”

by Urednik

MADŽARSKO SODELOVANJE V KOALICIJI PROTI ISLAMSKI DRŽAVI (ISIS)

“Madžarski vojaki so pripravljeni na boj z Islamsko državo v okviru koalicijskih sil, z namenom da bi skupaj poskusili končati pokole in ubijanje,” je dejal madžarski načelnik Generalštaba Tibor v sredo, 28. maja 2015, na slovesnosti v vojaškem spominskem parku v Pákozdu, kjer so obeležili Dan madžarskih mirovnikov na mednarodni dan pripadnikov mirovnih operacij Združenih Narodov (ZN).

General Tibor Benko je med svoji govorom spomnil svoje poslušalce, da so imena tistih vojakov, ki so padli od leta 1897 zapisana v Pákozdu, kjer ima Madžarska poseben spominski kraj za mirovnike, ubite na misijah po svetu. Poudaril je, da tudi v današnjih razmerah ne smemo pozabiti na vojaške misije v tujini.

Po mnenju generalnega Benko, je mirno sobivanje edina rešitev za svet, naloga madžarskih vojakov pa je soustvarjanje tega soobstoja tako za Madžarsko, kot veliko narodno skupnost. Ob tem se je zahvalil vsem pripadnikom Madžarske vojske za opravljanje teh nalog, ki jih izvajajo po njihovih najboljših močeh.

V aprilu 2015 je Madžarska napovedala, da bo v Irak poslala do 150 vojakov, ki bodo del ameriške koalicije v boju proti Islamski državi (ISIS) v tej bližnjevzhodni državi. Madžarski vojaki bodo služila kot zaščita v vadbenem centru Erbil na severu Iraka do konca leta 2017. Madžarska se bo z napotitvijo svojih vojakov v Irak odzvala na ameriške “prošnje” za sodelovanje v zavezništvu, potem ko so ZDA nedvoumno izrazile potrebo po prispevku Madžarske v zavezništvu. Madžarska bo 17. država, ki bo sodelovala v mednarodni koaliciji proti Islamski državi v Iraku in Siriji.

Madžarska vojska naj bi za priprave na napotitev svojih vojakov v severni (kurdski) Irak potrebovala nekaj mesecev, je sporočilo madžarsko obrambno ministrstvo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki