Makedonski poligon Krivolak certificiran za vadbo Letalstva KOV ZDA

by Urednik

RAZŠIRITEV POLIGONA ZA POTREBE AMERIŠKE VOJSKE

Sredi avgusta je makedonska obrambna ministrica Radmila Šekerinska obvestila 7. trenažno poveljstvo  (7. ATC) Ameriške vojske v Evropi (v nemškem Grafenwoehru), da so pred nedavnim certificirali vojaški poligon Krivolak v Makedoniji za uporabo letalstva Ameriške kopenske vojske (KOV ZDA).

Šekerinska je sporočila, da so na Krivolaku opravili obsežna investicijska dela in razširili poligon, tako da ga bodo za vadbo lahko uporabljala tudi ameriška bojna letala. Tako bodo poligon poleg kopenskih sil za  vadbo lahko uporabljala tudi letala. Tako so na poligonu že pripadniki ameriškega 7. ACT.

Krivolak je največje vojaško vadbišče v Makedoniji, nedaleč od mesta Negotino. Okolje je podobno puščavskemu, v njem pa so temperaturni pogoji, podobni afganistanskim, tako da je izredno primerno za vaje pripadnikov vojska članic Nato.

Američani so na tem poligonu vadili s pripadniki makedonske vojske že lani, ko so na Krivolaku gostili 2. konjeniški polk evropskih sil KoV ZDA na vaji ’’Dragoon Guardian 17’’ in skupaj postavili 300 m dolgo stezo za brezpilotne letalnike.

Konec letošnjega septembra in v začetku oktobra bodo na poligonu Krivolak gostili tudi pripadnike raketnih enot zračne obrambe  Slovenske vojske.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Armada Republike Makedonije

Povezani članki