MAKS: Rusija razvoja brezpilotno letalo za uničevanje lovcev F-35?

by Urednik

RUSI PREDSTAVILI SKRIVNOSTNO BREZPILOTNO LETALO

Na letalskem salonu MAKS 2015 je ruski proizvajalec elektronskih sistemov KRET predstavil študijo nenavadnega brezpilotnega letala (UAV), ki je zasnovan za odkrivanje radarsko slabo zaznavnih (stealth) letal. Strokovnjaki so mnenja, da je razvoj tega brezpilotnega letala naravnan tako, da bi z njim lahko uničevali ameriške lovce 5. generacije F-35.

Po navedbah predstavnika družbe KRET Vladimirja Mikheeva je ta model letala več kot samo elegantni promocijski prototip – šlo naj bi za najbolj napredni vojaški UAV, kar jih je do sedaj razvil ruski UAC (United Aircraft Corporation).

KRET, ki je eden od podizvajalcev pri projektu, zagotavlja temeljne komunikacijske, radarske sisteme, sisteme za elektronsko bojevanje in samozaščito, kot tudi postaje za upravljanje.

Mikheev, ki ni izdal imena projekta in kdo so preostali partnerji v njem, pravi, da je bilo to brezpilotno letalo zasnovana za odkrivanje radarsko nevidnih letal in je podoben kitajskemu projektu “DivineEagle”, ki naj bi temeljil na tehnologijah “sposojenih” iz Rusije in ZDA.

Namen takih letalnikov je odkrivanje radarsko slabo zaznavnih ameriških bojnih letala s pomočjo X-band in UHF radarjev, natančneje bojnih letal Lockheed Martin F-22 in F-35, kakor tudi bombnikov Northrop Grumman B-2. Vendar pa naj bi bilo zaznavanje v zraku le ena od zmogljivosti novega ruskega brezpilotnega letala.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

ENODNEVNI OBISK LETALSKEGA MITINGA V ITALIJI – RIVOLTO 2015

Obiščite z nami letošnjo osrednjo letalsko prireditev v naši bližini v Rivoltu pri italijanskem Vidmu, ki bo 5. septembra 2015.

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

Povezani članki