Manjša proizvodnja Boeingovega potniškega letala 787 dreamliner

by Urednik

BOEING ZMANJŠUJE PROIZVODNJO LETAL ZARADI KITAJSKE

Boeingove ’’nesreče’’ se vrstijo: zmanjšali bodo mesečno proizvodnjo modela 787 dreamliner, Kitajci pa (skupaj) z Rusi napovedujejo novo letalo v tem razredu.

Boeing bo po vsej verjetnosti prisiljen znižati mesečno proizvodno potniških letal 787 dreamliner na 10 enot mesečno  je pred dnevi izjavil predsednik uprave Air Lease Corp. John Plueger.

Boeing, ki ga je izjemno prizadela prizemljitev svojih ozkotrupnih potniških letal 737 MAX, pa je že  lani napovedal, da pričakuje, da bo konec leta 2020 proizvodnjo svojih modelov 787 dreamliner zmanjšal s trenutnih 14 na 12 letal na mesec po nekaj odpovedih naročil in vse manjšem povpraševanju.

Največji kupec širokotrupnih Boeingovih letal 787 dreamliner je trenutno Kitajska, Plueger pa je na konferenci Bank of America izjavil, da bo takšna raven proizvodnje težko vzdržna, če ostanejo brez kitajskega trga.

Plueger je dejal tudi , da se je Boeingov zagon za projektiranje novega letala srednje velikosti (NMA) zaradi dolgotrajne krize 737 MAX znatno zmanjšal. Boeing NMA je neposreden odgovor konkurenčnemu Airbusu A321XLR –  najdaljšemu ozkotrupnemu letalu tega proizvajalca (za ozkotrupna potniška letala običajno štejejo tista z enim prehodom med vrstami sedežev, za širokotrupna pa z dvema…). “Dokler pa usoda 737 MAX ne bo fiksna, pozabite na vse ostalo,” je sklenil Plueger.

Na lanskoletnem letalskem salonu MAKS 2019 so Kitajci v svojem paviljonu (bili so tudi glavni sopokrovitelji prireditve) prikazali maketo širokotrupnega potniškega letala CR929, v projektu sodelujeta ruska Združena letalska korporacija in kitajski Comac v združenem podjetju CRAIC, z 250 do 320 sedeži. Načrtujejo motorje zahodnega izvora – Rolls Royce in/ali General Electric, kasneje morda tudi s kitajskimi ali ruskimi motorji, letalo pa naj bi poletelo sredi tega desetletja. Prvi cilj novega rusko-kitajskega podjetja naj bi bilo konkurirati evropskemu Airbusu n ameriškemu Boeingu pri izdelavi potniških letal.

Pripravil: B. Knific, foto: Boeing, Comac

 

Povezani članki