Med pristajanjem na hitri cesti v Estoniji A-10 zadel prometni znak

by Urednik

AMERIŠKI PILOTI VADILI PRISTAJANJE IN VZLETANJE NA CESTI V ESTONIJI

Sredi avgusta so piloti jurišnih letal A-10C thunderbolt II iz 104. bojne eskadrilje ZDA pristajali in vzletali na hitri cesti Piibe v severni Estoniji, pri tem pa je eno od letal zadelo prometni znak.

Vaja pristajanja in vzletanja na zasilnih letalskih stezah, po vseh državah v svetu načrtujejo avtoceste tako, da se nekateri deli lahko uporabljajo kot letališča v času vojne, se je po tej nesreči zaključila. Ameriško vojaško letalo A-10 je bilo ob pristajanju oboroženo z izstrelki AGM-85 maverick, vendar ni utrpelo škode (thunderbolt II velja za eno od najbolj vzdržljivih letal v bojih). Avtocesta, ki povezuje kraja Jägala in Käravete, je bilo po nesreči zaprta vse do naslednjega jutra.

Vzroke za nesrečo še preiskujejo, poznavalci pa na podlagi fotografij sklepajo, da se je letalo z repno oznako  AF 79-0108 verjetno prehitro spustilo in zato z zadnjim delom podrlo nekaj plastičnih pregrad ter s krilom zadelo prometni znak, ki je bil postavljen ob oznakah za začetek pristajalno-vzletne steze.

Pripravil: A. Knific, foto: Postimees (več fotografij)

Povezani članki