Med razgradnjo zagorela sestrska podmornica Kurska

by Urednik

MED RAZGRADNJO JE ZAGORELA RUSKA JEDRSKA PODMORNICA KRASNODAR

V ponedeljek zjutraj je med razgradnjo v ladjedelnici Nerpa na ruskem polotoku Kola zagorela jedrska podmornica Krasnodar. Rusko podmornico K-148 Krasnodar iz razreda oscar II (projekt 949A) so jo upokojili in začeli razgrajevati v letu 2012.

Jedrsko podmornico K-148 so zgradili leta 1985 in predstavlja eno zadnjih podmornic iz časov hladne vojne. Poganjala sta jo dva jedrska reaktorja. Krasnodar je sestrska podmornica bolj znanega Kurska (K-141), ki je potonil v Barentsovem morju avgusta 2000, med streljanjem torpeda.

Iz ladjedelnice Nerpa, znotraj zaprtega vojaškega območja severno od Murmanska (blizu Finske in Norveške), se je v ponedeljek zjutraj dvigal gost črn dim od pomola, kjer razgrajujejo podmornico Krasnodar. Tiskovni predstavniki ladjedelnice so že sporočili, da bilo izrabljeno jedrsko gorivo že odstranjeno iz obeh reaktorjev, med požarom pa ni bil ranjen nihče izmed delavcev.

Kasneje so sporočili, da je zagorela izolacija na zunanji strani podmornice, poroča Itar-Tass. Podobno se je zgodilo pri razgradnji podmornice Yekaterinburg, kjer so požar hitro pogasili.

Jedrska podmornica K-148 Krasnodar v suhem doku

Pri razgradnji podmornice morajo sprva odstraniti vrhni sloj in izolacijo, šele nato pridejo na vrsto notranji deli, med drugim tudi rektorja, ki sta še vedno reaktivna. Reaktorja bodo odstranili in shranili v posebnih skladiščih za jedrske odpadke. Dokler reaktorjev ne odstranijo pa še vedno obstajaj precejšnja količina radioaktivnega sevanja znotraj podmornice.

Ladjedelnica Nerpa je, poleg Severodvinska v Belem morju, centralna lokacija za razgradnjo jedrskih podmornic severne flote po koncu hladne vojne. Ladjedelnica se nahaja na obali Barentsovega morja blizu zaprtih vojaških pomorskih mestih Aleksandrovsk, Snezhnogorsk in Gadzhievo. Oddaljenost od meje z Norveško je okoli 100 kilometrov. Kljub sporazumu med Norveško in Rusijo o medsebojnem obveščanju v primeru kakršnihkoli nesreč, pa Norvežani niso prejeli nobene informacije o težavah v ladjedelnici Nerpa, sami pa prav tako niso zaznali sevanja.

Pripravil: A. Knific, foto: Bloger51, Military Photos

Jedrska podmornica K-148 Krasnodar

Povezani članki