Mehiške letalske sile naročile 15 helikopterjev Bell 407 GX

by Urednik

NOVI HELIKOPTERJI ZA MEHIKO

Mehiške letalske sile (Fuerza Aérea Mexicana) so se odločile za nakup 15-ih helikopterjev Bell 407GX, ameriški proizvajalec pa bo helikopterje dobavil že do konca leta 2015. Mehičani bodo nove helikopterje, ki ne bodo oboroženi, uporabljali v času javnih dogodkov, nadzor in prevoze pomembnih ljudi. Novi mehiški helikopterji Bell 407GXs bodo del 111. letalske eskadrilje, ki deluje iz vojaške zračne baze Zapopan v zvezni državi Jalisco na zahodu Mehike.

Mehiške letalske sile (Fuerza Aérea Mexicana) imajo v svoji floti tako ruske kot ameriške helikopterje, med njimi tudi večje število proizvajalca Bell Helicopter. Že leta 1973 so dobili prve helikopterje Bell 206 (skupaj jih imajo 66), kot tudi večje Bell 212 (20) in Bell 412EP (11). Poleg Bellovih helikopterjev iz vrst Mehiške vojske, pa v tej državi leti še 340 civilnih helikopterjev tega proizvajalca.

Bell 407GX lahko sprejme 6 potnikov (+ 2 pilota), vanj pa so vgradili sodobni digitalni elektronski sistem Garmin G1000HTM, ki podaja pilotoma vse potrebne informacije za letenje. Kokpit so opremili z velikimi LCD zasloni, ki pilotoma prikazujejo vrsto informacij – tudi pogled na zadek letalnika, saj je pod repnim rotorjem nameščena kamera.

Bojni helikopter Bell-407GT

Bell Helicopter uvaja oboroženo verzijo njihovega komercialnega helikopterja 407GX, ki so ga je predstavili  marca 2013. Vojaško različico Bellovega helikopterja 407 so oborožili z lahkim orožjem in natančnim orožjem, vključno z lasersko vodljivimi raketami in izstrelki. Helikopter je nastal zaradi naraščajočega povpraševanja v ZDA in v svetu po oboroženem izvidniškem helikopterju, delno pa gre tudi za nadomestilo za ostarele OH-58 kiowa warrior.

Bell 407GT je večnamenski helikopter, njegove obsegajo naloge od taktičnih zračnih napadov in podpore enotam do iskalnih in reševalnih nalog. Med oborožitveni sistemi so na primer tudi AGM-114 hellfire, General Dynamicsov 12,7 mm mitraljez GAU-19/B, zatem obesni za mitraljez HMP-44, pa cevni lanserji nevodljivih raket M260, pa napredni sistem natančnega orožja APLWS. Hkrati je helikopter opremljen za različnimi sistemi zaščite, tudi z metalci vab.

V kokpit je vgrajen sodobni digitalni elektronski sistem Garmin G1000HTM, ki podaja pilotoma vse potrebne informacije za letenje, hkrati pa ju opozarja na nevarnosti. Med opazovalnimi in namerilnimi napravami velja omeniti infrardečo kamero z laserskim označevalcem ciljev, zatem sistem za vodenje orožij, taktični radio in opremo za preživetje.

Pripravil: B. Knific, foto: Bell

Povezani članki