Italija načrtuje nakup štirih podmornic type 212 NFS

by Urednik

ITALIJANSKA MORNARICA BO POVEČALA SVOJO PODMORNIŠKO FLOTO

Italijansko obrambno ministrstvo je 9. decembra 2020 na uradni spletni strani EU prek Organizacije za skupno oborožitveno sodelovanje (OCCAR) objavilo razpis za dobavo štirih podmornic type 212 NFS (podmornica bližnje prihodnosti) in z njimi povezano logistično podporo.

Nemški razred type 212 (U212), znan tudi kot italijanski razred todaro, je dizelsko-električna podmornica, ki jo je razvilo nemško podjetje Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) za nemško in italijansko mornarico. Trenutno so štiri podmornice type 212 v službi pri Italijanski mornarici in še šest v Nemški vojni mornarici.

Type 212 NFS (podmornica bližnje prihodnosti) razreda todaro serija III je najsodobnejša različica podmornice type 212A. Podmornica bo opremljena z od površinskega zraka neodvisnim pogonskim sistemom (AIP) in z litij-ionskimi baterijami italijanske proizvodnje, kar jih uvršča med najbolj prikrite podmornice na svetu.

Glede na informacije vojaških analitikov, naj bi nove 4 podmornice gradilo italijansko podjetje Fincantieri po licenci nemškega podjetja ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Nove podmornice bodo nekoliko daljše od 56 metrskih podmornic type 212A oz. razreda todaro, ki so že v službi Italijanske mornarice, več prostora bo namenjenega za dodatne gorivne celice in dodaten prostor za nove sisteme elektronskega bojevanja ter zbiranje obveščevalnih podatkov.

Pripravil: B. Knific

 

Povezani članki