MSPO 2019: Protitankovska raketa MBDA brimstone za Poljsko vojsko

by Urednik

SODELOVANJE POLJSKE IN VELIKE BRITANIJE PRI PROTITANKOVSKIH RAKETAH

Med orožarskim sejmom MSPO 2019 sta podjetji PGZ Poljske in evropski raketni konzorcij MBDA, njegova divizija iz Združenega kraljestva, podpisali izjavo o nameri na sodelovanje pri ponudbi rešitve platforme za protitankovski raketni sistem na Poljskem in na izvoznih trgih. Tako so poiskali rešitev v kombinaciji britanske rakete MBDA brimstone in oklepnega vozila poljskega proizvajalca PGZ ponuja najboljšo rešitev tako za poljske potrebo po uničevalcu tankov kot tudi izvozne možnosti.

Sebastian Chwałek, namestnik generalnega direktorja PGZ, je dejal: »Sodelovanje z MBDA širimo na nova področja, dogovorili smo se o načinih ponudbe teh rešitev na izvoznih trgih. Z združitvijo naših pristojnosti z izkušnjami naših britanskih partnerjev lahko dosežemo veliko in zagotovimo najsodobnejše rešitve tako poljskim kot zavezniškim oboroženim silam.”

Adrian Monks, prodajni direktor MBDA na Poljskem, pa je dejal: “Z združevanjem dokazane bojne rakete MBDA brimstone z raznoliko paleto sedanjih in prihodnjih poljskih platform zagotavljamo sposobnost za hitro vojaško zmogljivost za Poljsko in za širše trge, hkrati pa širimo naše sodelovanje  s poljsko vojaškoindustrijsko skupino PGZ.”

Najpomembnejši del skupne izjave o sodelovanju je izjava MBDA, da bodo raketno tehnologijo in znanje sistema brimstone prenesli v poljsko skupino PGZ, podjetje MESKO SA pa bo odgovorno za proizvodnjo raket.

Prilagodljivost integracijske rešitve in enostavnost integracije z obstoječimi poljskimi sistemi namerilnimi sistemi omogoča prilagodljivo namestitev na več poljskih platform, vključno s tistimi proizvajalcev WZM SA, HSW SA in Obrum, v poljubni konfiguraciji in številu izstrelkov.

Razvoj takšne konfiguracije protioklepnega raketnega sistema – uničevalca tankov je posledica izražene zahteve Poljske za uničevalcem tankov, ki je sposoben zajeti tudi množične nasprotnikove oklepne formacije. Raketni protioklepni sistem brimstone se je s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in zmogljivostjo, zmožnostjo premagovanja aktivnih zaščitnih sistemov (APS), streljanja v salvah in na premikajoče cilje, zlahka spoprijel s tem izzivom. Sistem deluje v vseh vremenskih razmerah in ima velik doseg, obenem pa zazna nasprotnikove aktivne ukrepe oklepne zaščite – ASPS.

Sistem je sposoben napadanja tako vizualno vidnih in vizualne nevidnih ciljev s pomočjo digitalnih podatkov o ciljanju, ki jih dobiva po standardnih varnih vojaških omrežjih, ki so v celoti povezljive s sistemi v uporabi v  Natu.

Sejem MSPO v poljskih Kielcah

Mednarodna razstava obrambne industrije, ki je potekala od 3. do 6. septembra 2019, je bila predstavitvena platforma za številna podjetja iz vseh koncev sveta, ki prikazujejo svoje najnovejše dosežke. Razstava je precej več kot celovita predstavitev vojaške opreme in oborožitve, bogata je tudi s poslovnimi sestanki in je tudi kraj, kjer proizvajalci obrambnega sektorja z različnih celin podpisujejo pogodbe. MSPO je po obsegu in  na tretjem mestu med vsemi podobnimi evropskimi razstavami, takoj za pariško in londonsko. Sejem poteka že 27 let, letos. Letošnji  MSPO je potekal v znamenju Združenih držav Amerike kot vodilne države in 20. obletnice razstave oboroženih sil. Dan odprtih vrat za obiskovalce – javnost pa je bil  7. septembra.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki