Na Krimu nova ruska eskadrilja zmogljivih lovcev Su-30SM flanker-C

by Urednik

RUSIJA MODERNIZIRA LETALSKI DEL ČRNOMORSKE FLOTE

Črnomorska flota Ruske mornarice je dobila eskadriljo osmih lovcev Suhoj Su-30SM, v letošnjem letu pa naj bi na Krimski polotok priletele še nekaj letal tega tipa.

Po pripojitvi (ukrajinskega) Krimskega polotoka k Rusiji v letu 2014 so Rusi začeli obnovo mornariškega letalstva Črnomorske flote. Že v novembru 2015 so tudi sporočili, da bo Črnomorska flota skladno z načrti preoboroževanja dobila lovce Su-30SM v letošnjem letu.

Proces modernizacije je bil tako praktično sklenjen ravno z uvedbo osmih novih večnamenskih visokozmogljivih lovcev Su-30SM flanker-C, ki so jih namestili v letalski bazi Saki na Krimu. Kot je napovedal tiskovni predstavnik  Črnomorske flote, kapitan 1. razreda  Vjacheslav Truhachov, bo tem osmim sledilo še nekaj letal v letu 2016  . Truhachov je v izjavi za javnost povedal še, da je Črnomorska flota popolnoma obvladala sistem brezpilotnikov, obnavljajo pa še sredstva sistema zračne obrambe, piloti pa so v fazi prešolanja na novi tip letala.

V Sevastopolu so 3. marca 2016 obeležili peto obletnico začetka nastajanja mornariškega letalstva, prizorišče slovesnosti pa so preleteli lovci Su-30SM in helikopterji Ka-27PS. Polkovnik mornariškega letalstva Črnomorske flote Gennady Zagonov je za ruske medije ob tem dejal, da nameravajo na Krimskem polotoku do leta 2020 vsa jurišna letala Su-24 zamenjati s sodobnimi večnamenskimi lovci Su-30SM.

Pripravil: B. Knific, foto: Mil.ru

Suhoj Su-30SM

Lovec Suhoj Su-30SM je verzija flankerja-C , ki izhaja iz izvedenk Su-30MKI (za Indijo) in Su-30MKM (za Malezijo). Opremljen je z usmerjenim potiskom, izdelujejo pa ga v korporaciji Irkutsk. Predstavnike ruskega obrambnega ministrstva so navdušile letalne in druge zmogljivosti lovca Su-30MKI, zato so naročili lovce Su-30SM posebej za Ruske letalske sile, označujejo ga z 4.+ generacijo bojnih letal.

Opremili so ga z radarjem (bars-R), z radijskim komunikacijskim sistemom, identifikacijskim sistemom lasten-tuj, katapultnimi sedeži, oborožitvenim sistemom in drugo avioniko (širokokotnim polprosojnim zaslonom – HUD – pred vetrobranskim steklom) posebej za potrebe ruskega vojnega letalstva. V letu 2012 je rusko obrambno ministrstvo s proizvajalcem popisalo pogodbo o dobavi skupaj 60 lovcev po letu 2016. Prvi polet je prototipni Su-30SM opravil v septembru 2012, letos pa so na letalskem salonu v Singapurju prikazal izvozno izvedenko Su-30SME.

Podrobneje smo letalo Suhoj Su-30 predstavili v posebni izdaji Revije Obramba: Bojna in vojaška letala.

 

SORODNE NOVICE:

FOTO: Rusija na Krimu namestila 14 lovcev Su-27 in Su-30

Ruska vojska je sredi tedna v letalsko bazo Belbek blizu Sevastopola na Krimskem polotoku namestila 14 lovcev Su-27SM in Su-30, ki bodo delovali v okviru 62. lovskega polka Ruskih letalskih sil.

KRILA KRIMA – nova ruska akrobatska letalska skupina z letali Jak-130

Nova ruska vojaška akrobatska skupina Krila Krima (Krilya Tavridi) s šolskimi letali Jakovljev Jak-130 bo svoj krstni nastop doživela na paradi ob Dnevu zmage na Rdečem trgu.

Povezani članki