Na Madžarskem bodo licenčno izdelovali ruska letala Il-103

by Urednik

PROIZVODNJA RUSKIH LAHKIH LETAL V MADŽARSKEM PECSU

Letalsko podjetje Iljušin (Ilyushin), ki je del ruske Združene letalske korporacije, in madžarsko podjetje Aviation Engineering sta podpisali pogodbo, po kateri bodo začeli z licenčno proizvodnjo ruskega lahkega večnamenskega letala Il-103 v mestu Pecs na Madžarskem.

Sporazum predvideva tudi pravico madžarske strani do posodobitve letala, poroča tiskovna služba Ministrstva za industrijo in trgovino Ruske federacije.

Izboljšani Il-103 bo nova različica ruskega enomotornega štirisedežnega letala z batnim motorjem, ki so ga izdelovali v Rusiji. Letalo je prvič poletelo leta 1994, leta 1998 pa postalo prvo rusko letalo, ki je dobilo certifikat Zvezne uprave za letalstvo (FAA) Ministrstva za promet Združenih držav Amerike, kar je omogočilo njegovo prodajo v ZDA.

Modernizirano letalo Il-103 bo imelo izboljšane aerodinamične lastnosti, prostornejšo kabino in sodobno letalsko elektroniko. Poleg tega bo dobil še naprednejši motor. Velika prednost novega modela bo sposobnost vzleta in pristanka na kratkih vzletno-pristajalnih stezah, vključno z neasfaltiranimi, kot tudi delovanje v vseh podnebnih razmerah. Za shranjevanje takega letala uporaba hangarja ni obvezna. Predvsem pa je njegovom vzdrževanje nezahtevno in poceni.

Že samo sodelovanje med Rusko federacijo in Madžarsko na različnih področjih (od medicine do jedrske energije) vzbuja izredno negativni odziv evropskih birokratov. Bruselj se je iz neznanega razloga odločil, da lahko vlade držav EU le z njegovim soglasjem stopijo v “gospodarski” stik z Rusijo, na kar pa se Budimpešta večinoma ne ozira.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki