Na severozahod Rusije strmoglavil bombnik Tu-22M3

by Urednik

PRISTAJANJE MED SNEŽNO NEVIHTO USODNO ZA POSADKO BOMBNIKA TU-22M3

Na severozahodu Rusije je v bližini mesta Olenegorsk med pripravo na pristanek ob nenadni snežni nevihti strmoglavil ruski strateški bombnik Tupoljev Tu-22M3. V nesreči sta umrla dva člana posadke, preostala dva pa so prepeljali v bolnišnico.

Po poročanju ruskega obrambnega ministrstva je bombnik Tu-22M3 zašel v težave po izvedbi manevrov, ko je v slabem vremenu posadka poskušala pristati v letalski bazi v bližini Olenegorska (Gora severnih jelenov) na polotoku Kola v regiji Murmansk. Dva člana posadke bombnika Ruskih letalskih sil sta v nesreči umrla, medtem ko sta dva preživela nesrečo in so ju odpeljali v bolnišnico. Po nekaterih informacijah naj bi v bolnišnici kasneje umrl še en član posadke.

Kot poročajo ruski meteorologi je ob pristanku letala Tu-22M3 divjala redka vrsta snežne nevihte, ki je značilna le za arktična območja. Razvije se izredno hitro in jo je skoraj nemogoče napovedati, pri tem pa se ugodni vremenski pogoji za letenje nemudoma spremenijo v izredno neugodne.

Ruske letalske sile imajo v letalski bazi Olenya pri Olenegorsku poveljstvo bombniških sil dolgega doleta (od tod so vzletali tudi bombniki, ki so izvajali napade na ISIS in upornike v Siriji), kjer je bilo še leta 2006 nameščenih okoli 40 bombnikov Tu-22M, v zadnjih letih pa naj bi jih bilo operativnih le še okoli ducata.

Tupoljev Tu-22M3 (NATO: backfire) je nadzvočni bombnik dolgega doleta, ki lahko nosi jedrske rakete zrak-zemlja. Ruske letalske sile naj bi imele v svoji floti še okoli 63 bombnikov Tu-22M. Rusija ima bombnike Tu-22M nameščene v letalskih bazah Olenya, Shaykovka, Belaya in Dyagilevo.

Skupaj so sicer med leti 1967–1997 izdelali kar 497 bombnikov Tu-22, poleg Rusije pa jih je po razpadu Sovjetske zveze nekaj let uporabljala še Ukrajina – skupaj 60 T, zadnjega pa so uničili leta 2006.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki