Največje vaje Natove zračne obrambe “pred Putinovim pragom”

by Urednik

VOJAŠKE VAJE ZVEZE NATO V VZHODNI EVROPI

Evropa od 6. do 10. junija 2022 gosti največjo Natovo  vajo za testiranje sistemov zračne in raketne obrambe. Vojaška vaja s kodnim imenom Ramstein Legacy 22 poteka v bližini ruskih meja v Estoniji, Latviji, Litvi in ​​na Poljskem. Skupno v njej sodeluje 17 zaveznic in partneric zavezništva, vključno s Finsko in Švedsko. Glede na lokacijo in namen vadbene misije je britanski Times poročal, da Nato izvaja največjo vajo zračne obrambe “pred Putinovim pragom”.

Med vajami je predvideno, da bodo posebne enote združenih letalskih sil Severnoatlantskega zavezništva  – IAMD – izvajale aktivnosti zavezništva pri nadzoru zračnega prostora. V vojaško usposabljanje bo skupaj vključenih 50 bojnih letal, od katerih bodo nekatera simulirala lete “sovražnih” letal, pa tudi 3000 vojaških oseb. Za zavračanje sovražnih napadov bo vključenih 17 zemeljskih zračnih obrambnih sistemov in sistemov za elektronsko bojevanje.

Razlog in namen obsežnih vaj, kot so navedli v Natu, je izvedba vojaške operacije Rusije v Ukrajini in izdelava ukrepov držav članic in zaveznic Nata, če bi  se konflikt razširil na Evropo. Po poročanju The Timesa se zveza Nato boji, da bi se Moskva morda odločila za raketne napade na evropske države.

»Glede na trenutne varnostne razmere po ruski invaziji na Ukrajino so obsežne vaje, kot je ta, za Nato pomembnejše kot kdaj koli prej,« je situacijo komentiral general Jeff Harrigan, poveljnik zavezniških zračnih sil in ameriških letalskih sil v Evropi in Afriki.

Poleg tega se Evropa po navedbah Nata ne boji le ciljno usmerjenih napadov ruskih oboroženih sil na njihovo ozemlje, temveč tudi kršitev zračnega prostora ruskih UAV in raket “zaradi napačnih izračunov, izgube vodenja ali nadzora”. Spomnimo se incidenta z ukrajinskim brezpilotnikom sovjetske izdelave Tu-141 striž , ki je marca prosto priletel v zračni prostor, ki ga nadzira Natova zračna obramba, in padel neposredno na Zagreb, glavno mesto Hrvaške, pred tem pa preletel romunski ih madžarski zračni prostor, držav torej, ki so del severnoatlantskega zavezništva.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum, Lithuaninan Armed Forces

Povezani članki