Napaka povzročila zamudo serijske proizvodnje letala Boeing T-7A

by Urednik

NAPAKE IN KORONAVIRUS ZADRŽALA PROIZVODNJO ZA VSAJ ENO LETO

Med preizkušanjem novih naprednih trenažnih ameriških letal T-7A red hawk so zaznali težave s krili, zaradi česar so Ameriške letalske sile odložile odločitev o začetku serijske proizvodnje z leta 2022 na 2023.

Uradniki Ameriških letalskih sil so 16. junija 2021 sporočili, da je bila med preizkusi letenja z T-17A ugotovljena težava z delovanjem kril pri visokih vpadnih kotih. Zaradi pomanjkanjem rezervnih delov s strani dobaviteljev, razlog je bil predvsem COVID-19, se je vojska odločila, da bo odložila svojo odločitev glede začetka serijske proizvodnje.

Dan kasneje se je Boeing odzval z izjavo, v kateri so sporočili, da je bila na dveh testnih letalih že vgrajena rešitev za odpravo težav z letalom.

Družba Boeing je v sodelovanju s švedskim proizvajalcem Saabom začela razvijati letalo T-7A red hawk po zmagi na natečaju TX, katerega namen je bil nadomestiti trenažna letala Northrop T-38 talon, ki izvirajo še iz časa hladne vojne. Saab je s proizvodnimi deli začel januarja 2021.

Med prvim konceptom letala in prototipnim letalom je minilo le 36 mesecev, za kar pravi Boeing, da gredo zasluge “digitalnemu inženiringu in oblikovanju”. Kot tak je postal prvi v seriji letalnikov USAF E-Series, ki ga je imenovala eT-7A . Ime red hawk je bilo izbrano kot poklon afroameriškim lovskim pilotom druge svetovne vojne iz letalske enote Tuskegee, ki so repe svojih letal obarvali rdeče.

T-7A red hawk bi moral začeti službo –  šolanje bodočih lovskih pilotov do leta 2023. ZDA so naročile kar 351 letal v skupni vrednosti 9,2 milijarde dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing

 

Povezani članki