NATO: Rekordno število prestrezanj ruskih letal nad Baltikom

by Urednik

NATOVI LOVCI V JULIJU 2015 PRESTREGLI DVE VELIKI SKUPINI RUSKIH VOJAŠKIH LETAL

Natovi lovci so v obdobju zadnjih dveh tednov v juliju 2015 dosegli rekordno število prestrezanj ruskih bojnih letal nad Baltikom – belgijski, italijanski,norveški in britanski lovci, ki opravljajo nadzor zračnega prostora nad baltskimi državami, so v dvotedenskem obdobju opravili 22 prestrezanj ruskih letal, ki so preletavala to območje v različnih formacijah.

V dveh največjih prestrezanjih, ki so se kdajkoli zgodila, so lovci Kraljevih britanskih letalskih sil (RAF) Eurofighter typhoon, nameščeni v bazi Amari v Estoniji, 24. julija 2015 prestregli štiri lovske bombnike Suhoj Su-34 fuullback, štiri lovce – prestreznike za velike višine MiG-31 foxhound in par srednjih transportnih letal An-34 curl. Pet dni kasneje so Natovi lovci prestregli štiri višinske prestreznike MiG-31, štiri lovske bombnike Su-24 fencer, tri transportna letala An-26 in eno veliko transportno letalo Il-76 candid, ki so leteli v bližini latvijskega zračnega prostora.

Kot poroča Financial Times so Natovi uradni predstavniki izjavili, da so letos (2015) vzleteli v prestrezanje ruskih letal v Evropi  250 krat, kar je večkrat kot kdajkoli po koncu obdobja hladne vojne. Od vseh teh prestrezanj so jih 120 opravili nad Baltikom. Natov predstavnik je še povedal, da so se ruske letalske aktivnosti ob mejah zavezništva v letošnjem letu povečale tako po številčnosti kot po kompleksnosti. Ruska letala letijo po njegovih besedah brez vključenih transponderjev in brez napovedanih načrtov letenja, pa tudi brez komuniciranja z letalskimi oblastmi – kontrolami letenja.

Natova letala so lani v celem letu opravila 400 prestrezanj, kot pa kaže, se bo letos število še povečalo.

VIDEO: RAF-ovi lovci typhoon prestregli 10 ruskih vojaških letal

Vsa zgoraj omenjena (videna) ruska vojaška letala bodo konec avgusta letos na ogled na letalskem salonu MAKS 2015.

Za vse poznavalce in ljubitelje letalstva: za izlet od 27.8. do 30.8.2015 v Moskvo in središče ruskega letalskega razvoja – center Žukovski sta nam zaradi izrednih odpovedi ostali še dve prosti mesti – zadnji rok za prijavo je 12.8.2015.

Več informacij na tel. 041 947 468  in po e-pošti defensor@siol.net

SORODNE NOVICE:

Ogled ruskega letalskega salona MAKS 2015

Revija Obramba organizira obisk letalskega salona MAKS 2015 na letališču Žukovski pri Moskvi, ogled ruske prestolnice in Vesoljskega muzeja.

MAKS-2015: Nastopile bodo vse ruske akrobatske skupine in PAK FA

Vse ruske akrobatske letalske in lovci Suhoj T-50 bodo sodelovali na mednarodnem letalskem in vesoljskem salonu MAKS-2015 v Žukovskemu.

Povezani članki