Nemčija bo najela izraelska brezpilotna letala za 1 milijardo evrov

by Urednik

NAJEM BREZPILOTNIH LETAL ZA ZAMENJAVO IZVIDNIŠKIH LETAL TORNADO?

Nemško obrambno ministrstvo bo v prihodnjih tednih podpisalo pogodbo s podjetjema Airbus in Israel Aerospace Industries (IAI) za najem petih izraelskih brezpilotnih letal IAI heron-TP v vrednosti okoli 1 milijarde evrov v devetih letih, poroča ameriški Defense News.

Slab mesec po prisegi nove nemške vlade, v koaliciji so Krščansko-demokratska unija (CDU) kanclerke  Angela Merkel, Krščansko-socialna unija (CSU) in Socialdemokratska stranka Nemčije (SPD), je SPD odstopila od nasprotovanja glede najema brezpilotnih letal.

Najetih 5 brezpilotnih letalnikov (UAV) heron-TP (tudi eitan) bo vsaj v prvi fazi nameščenih v Izraelu pod vodstvom vojaškega eskadrilje Airbusa. Sprva bodo namenjeni za zbiranje obveščevalnih podatkov (na bližnjem vzhodu) in podporo različnim misijam Nemške vojske po vsem svetu (fotografiranje in nadzor sovražnih sil). Kasneje pa naj bi Nemčija najete brezpilotnike uporabljala tudi za bojne naloge, vendar taka odločitev že sedaj sproža številne kritike – tako pri nekaterih političnih strankah, kot v javnosti. Predvsem zaradi pogostih poročil o civilnih žrtvah, ki so jih »zakrivila« brezpilotna letala.

Pričakuje se, da bo Luftwaffe najete izraelske brezpilotnike heron-TP uporabljal vsaj 9 let oz. dokler ne bo na voljo novega letalnika iz projekta Euro-Drone (razvili naj bi ga do leta 2025), ki ga Nemčija razvija v partnerstvu s Francijo, Italijo in Španijo.

Odločitev nekako sovpada tudi z nedavnim poročilom o neprimerni opremljenosti nemških lovskih bombnikov Panavia tornado, tudi 28 različic ECR za izvidniške naloge ter elektronsko vojskovanje, za delovanje v okviru operacij zveze Nato. Podrobneje smo pred dnevi pisali o tej temi v članku Nemški lovski bombniki tornado neprimerni za operacije zveze Nato.

Pripravil: A. Knific, foto:  Military Forum 

Povezani članki