Nemčija je Natu poročala o rekordnem vojaškem proračunu za leto 2021

by Urednik

KAKO BO KORONAKRIZA VPLIVALA NA NEMŠKE OBRAMBNE IZDATKE?

Nemčija je zvezi NATO poročala o rekordnem vojaškem proračunu v višini 53 milijard evrov za leto 2021, kar je za 3,2 odstotka več kot leta 2020, ko je proračun za vojsko znašal 51,4 milijarde evrov, poročajo nemški mediji.

Na sedežu zveze Nato v Bruslju upajo, da bo povečanje proračuna držav, kot je Nemčija, ublažilo čezatlantski spor glede višine dodeljenih sredstev za skupno obrambo. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pred kratkim izjavil, da pričakuje pritisk novega ameriškega predsednika glede tega vprašanja.

»Vsi ameriški predsedniki so se v zadnjih desetletjih zavzeli za večje vojaške proračune evropskih Natovih partnerjev,« je Stoltenberg izjavil za DPA. Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je leta 2018 zagrozil, da bodo ZDA zapustile zavezništvo, če članice ne bodo povečale izdatkov za NATO na dva odstotka BDP.

Lani je Nemčija namenila 1,57 odstotka BDP, kar je več kot v letu 2019, ko je znašal 1,36 odstotka. Vendar je to povečanje povezano z gospodarskim upadom, ki ga je povzročila koronska kriza. Spiegel Online poroča, da Bundeswehr (nemške oborožene sile) zaradi kroničnega pomanjkanja denarja trenutno “ne morejo izpolniti načrtovanih Natovih orožnih ciljev”. Nemško Ministrstvo za obrambo se boji, da bo vojska zaradi zmanjšanja proračuna zaradi koronske krize ostala brez potrebnih sredstev. Predstavniki Bundeswehra zahtevajo povečanje proračuna tudi zaradi naraščajoče vojaške nevarnosti Rusije in Kitajske zlasti na področju kibernetike.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki