Nemčija naročila 5 korvet razreda braunschweig (K-130)

by Urednik

NOVE NEMŠKE VOJAŠKE LADJE ZA SODELOVANJE V MISIJAH ZVEZE NATO

Nemčija je za potrebe svoje mornarice odobrila nakup petih dodatnih korvet razreda braunschweig (K-130), ki jih bodo dobili do leta 2023, uporabljali pa jih bodo tudi za priobalne operacije zveze NATO.

Vrednost naročila novih korvet razreda braunschweig (K-130) je okoli 1 milijarde evrov in je v skladu s pričakovanji zveze NATO, da bo Nemška mornarica zagotovila štiri korvette za uporabo v priobalnih operacijah od leta 2018. Od sedanjih petih korvet razreda K130 lahko Nemčija v operacije Severnoatlantskega zavezništva prispeva samo dve plovili.

“Bundestag je očistil pot Nemški mornarici, da lahko čim prej prejme pet novih korvet K130. Ta preizkušen in sodoben ladijski razred bo na voljo prej, kot bi lahko bil razvoj nove, kar je pomembno za izboljšanje Nemške mornarice,« je povedal vice admiral Andreas Krause.

Glede na prve informacije naj bi bile izboljšave nove serije korvet K-130 malonkostne. Znano tudi še ni, katera ladjedelnica bo zgradila drugo serijo – prvo serijo štirih plovil so zgradili pri ladjedelnicah TKMS in Lürssen.

Obstoječe nemške korvete  razreda braunschweig so opremljene s sistemom Thales tacticos, optičnimi senzorji Thales mirador, večnamenskim radarjem TRS-3D, dvema navigacijskima radarjema in UL 5000 K ESM/ECM. Oborožitev korvete vključuje štiri lansirne cevi za protiladijske rakete Saab RBS-15, dva 21 cevna obrambna sistema RAM (Rolling Airframe Missile), top Oto Melara 76/62 in dva topa Rheinmetall MLG 27.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki