Nemčija ne bo kupila F-35, izbira med lovcema F/A-18 in typhoon

by Urednik

NATOVA ZAHTEVA ODLOČILNA PRI NAKUPU NOVEGA LOVCA!?

Nemčija načrtuje nakup novih lovskih bombnikov, ki bi nadomestili stara letala tornado, iz izbora pa je že odpadla ponudba ameriškega Lockheed Martina za lovce 5. generacije F-35, medtem ko sta v izboru ostala še ameriški Boeing F/A-18 super hornet in evropski Eurofighter typhoon.

Nemške letalske sile (Luftwaffe) potrebujejo nova bojna letala, ki bodo sposobna napadati tudi z jedrskim orožjem, da bi izpolnile svoje obveznosti do zveze Nato. Ravno ta zahteva pa lahko odločitev za nakup novih letal prestavi za nekaj let. Nemško obrambno ministrstvo se je namreč obrnilo na proizvajalca lovcev F/A-18 super hornet in typhoon, da podata podrobne informacije o sposobnostih obeh letal, tudi uporabi jedrskega orožja. Ker gre za ameriško jedrsko orožje, morata proizvajalca sedaj od Pentagona pridobiti potrdilo, da ga letali lahko uporabljata. Kar pa je lahko, glede na interes ZDA za prodajo lovcev F-35, dolgotrajen postopek.

Luftwaffe imajo v svoji floti še okoli 90 lovcev tornado, vendar niso vsi sposobni nositi jedrskega orožja, ob tem pa se močno večajo njihovi stroški vzdrževanja. V svoji floti imajo sicer še 122 novejših večnamenskih lovcev typhoon (6 jih še dobijo), vendar v tej konfiguraciji niso primerni za uporabo jedrskega orožja. Nemčija namerava prodati 33 tudi najstarejših eurofighterjev v poslu, vrednem skoraj 3,4 milijarde dolarjev, da bi “ustvarili prostor” za novejše lovce.

Nekateri viri trdijo, da bi se Nemčija lahko odločila kar za oba tipa letala, tako lovce Boeing F/A-18 super hornet kot Eurofighter typhoon, ki ga skupaj izdelujejo Airbus, britanski BAE Systems in italijanski Leonardo. Zdaj pa se zdi, da bo Berlin izbral samo eno letalo. Francija, ki je najtesnejša evropska partnerica Nemčije, je že opozorila, da bi zlasti nakup F-35 lahko uničil načrte za razvoj novega francosko-nemškega lovca ​​do leta 2040 (Začetek razvoja novega skupnega evropskega bojnega letala).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki