Nemčija umika lovce tornado iz Turčije v Jordanijo

by Urednik

SPOR MED NEMČIJO IN TURČIJO DOSEGEL VRHUNEC?

Nemška vlada umika vojaška bojno-izvidniška letala Panavia tornado ECD, leteči cisterni Airbus A310 MRTT in okoli 280 pripadnikov Bundeswehra iz letalske baze Incirlik v Jordanijo, je sporočila nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen, potem ko Turčija in Nemčija nista našli skupnega jezika.

Nemško-turški odnosi so se začeli slabšati februarja 2017, ko so v Turčiji priprli nemško-turškega novinarja Deniz Yusel, , ki dela za časopis Die Welt. Yusel je bil aretiran in pridržan na podlagi obtožb, da podpira teroristično organizacijo in javno spodbuja nasilje. Razmere so se še poslabšale, ko so nemške oblasti v času priprav na turški referendum, ki je dal dodatna pooblastila predsedniku, v Nemčiji prepovedale shode v podporo Erdoganu.

Predsednik Erdogan ob tem obtožuje Nemčijo še, da noče Turčiji predati političnih prebežnikov, ki so domnevno sodelovali v lanskem neuspelem vojaškem udaru, kot tudi (ne)predaje aktivnih članov prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Nemška vlada se pri tem sklicuje na ustavne pravice političnih azilantov in odločitev o predaji prepušča svojim sodiščem.

Zaradi teh turških “zamer” do Nemčije pa Turki ne dovolijo nemškim vladnim predstavnikom obiska pripadnikom Nemških letalskih sil v turški letalski bazi, od koder sodelujejo v mednarodni vojaški kampanji proti Islamski državi v Siriji in Iraku (ISIS).

Potem ko v teh dneh niso uspeli pogovori med sprtima stranem (Turčijo in Nemčijo), se je Nemčija 7. junija odločila, da premesti svoje vojake v eno od bližnjih držav. Sprva javno ni bilo znano kam bodo premeščene nemške vojaške sile. Ugibanja je nato razblinila nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen, ki je naznanila premestitev (vsaj) šest izvidniških bojnih letal Panavia tornado ECD, letečih cistern Airbus A310 MRTT in okoli 280 pripadnikov Bundeswehra iz letalske baze Incirlik v Jordanijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Bundeswehr

Povezani članki