Nemški lovski bombniki tornado neprimerni za operacije zveze Nato

by Urednik

TEŽAVE NEMŠKE VOJSKE Z ZASTARELO OPREMO SE NADALJUJEJO

Tehnično stanje številnih lovsko-bombniških letal Panavia tornado iz letalskih enot Luftwaffe je izredno slabo, tako da ne morejo zadovoljiti operativnih potreb znotraj vojaškega zavezništva NATO, je v poročilu zapisalo nemško obrambno ministrstvo, piše nemška revije Spiegel.

Panavia je italijansko-britansko-nemški konzorcij za izdelavo vseh različic letal tornado: lovsko bombniške, prestrezniške in izvidniške/za elektronski boj. Gre za zelo zapleteno in za vzdrževanje zelo drago dvosedo, dvomotorno letalom, ki  ga je (znani slovenski) lobist pred dobrim poldrugim desetletjem celo ponujal Slovenski vojski, vendar nas je pred tem ”obvaroval” visoki nemški častnik s pametnim nasvetom in pojasnilom o zelo dragem ter silno zapletenem vzdrževanju letal tornado (npr. elektronski sklopi so pod katapultnima pilotskima sedežema in za dostop do te opreme morajo demontirati katapultna sedeža z eksplozivnimi naboji za katapultiranje sedežev vred…).

V zadnjih letih nemški mediji poročajo o vse slabšem stanju v vrstah Nemške vojske, predvsem o zastareli opremi, slabem vzdrževanju in pomanjkanju rezervnih delov, težavah z uniformami …

Zadnje poročilo o slabem stanju flote lovskih bombnikov Panavia tornado tako ne prinaša nič dobrega. Nemške letalske sile (Luftwaffe) uporabljajo še približno 65 letal tornado v bojni različici GR4 in 28 v različici ECR za izvidniške naloge ter elektronsko vojskovanje, še 7 pa naj bi jih bilo namenjenih usposabljanju pilotov. Nemčija ima v svoji bojni floti tudi še približno 120 novejših lovcev Eurofighter typhoon.

V članku, ki se sklicuje tudi na nekatere zaupne podatke nemškega obrambnega ministrstva, poudarjajo, da z letali tornado zaradi zastarele opreme ni več mogoče opravljati nalog v okviru potreb in zahtev zveze Nato. Predvsem gre za zastarelo elektroniko, ki je bila na vseh 93 tornadih, ki jih uporabljajo za bojne oziroma izvidniške naloge, nameščena v osemdesetih letih. Radijske povezave tako nimajo šifriranega komunikacijskega sistema, kar je obvezno na vseh mednarodnih misijah. Letala tudi nimajo sistema za identificiranje prijateljskih in sovražnih letal (IFF – identifikacija lasten – tuj), ki jih zahtevajo v operacijah Nata, da bi se izognili napadom na zavezniške letalnike. Nemški tornadi so sicer trenutno še vključeni v mednarodno misijo za boj proti Islamski državi v Siriji in Iraku.

Nemško obrambno ministrstvo je prepričano, da v sedanjem stanju letala tornado ne bi smela več sodelovati v nobeni operaciji Nata, posodobitve letal pa tudi ne bo mogoče izvesti do leta 2019, ko bo “nova” oprema v Natovih operacijah postala obvezna.

Pred nekaj tedni je sicer nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen napovedala, da naj bi letala tornado Luftwaffe uporabljal vsaj do leta 2035, ko bo mogoče najti ustrezno zamenjavo.

V Reviji OBRAMBA april 2018, ki je izšla v teh dneh, poročamo tudi o odstopu poveljnika Nemških letalskih sil, ki je povezan tudi z letali tornado:

Poveljnik Luftwaffe zapušča položaj

Predvsem zaradi odkrite podpore uvedbi letala F-35 v Luftwaffe odhaja poveljnik letalskih sil Nemčije, generalpolkovnik Karl Mullner, v maju v pokoj. Odločitev je padla dva dni zatem, ko je ministrica za obrambo Zvezne republike Nemčije Ursula von der Leyen po nekajmesečnih pogajanjih in sestavljanjih vladne koalicije dobila ponovni mandat.

Poveljnik Luftwaffe je bil odkrit zagovornik nabave lovcev pete generacije F-35 v sklopu programa zamenjave bojnih letal Panavia tornado. S tem se je odkrito zoperstavljal ministrstvu za obrambo, ki je podpiralo nabavo novih bojnih letal typhoon in pa mogoče vojaškoindustrijsko sodelovanje s Francijo pri snovanju in razvoju ter proizvodnji novega bojnega letala.

Pripravil: A. Knific, foto: Luftwaffe

Povezani članki