Nemški vojaki uporabili pobarvane metle namesto mitraljeza M3M

by Urednik

NEMŠKI VOJSKI PRIMANJKUJE OROŽJA IN OPREME ZA VSE VOJAKE

Nemški vojaki so uporabili pobarvane metle namesto mitraljeza M2 kalibra 12.7 mm (v Nemčiji M3M) na oklepnih pehotnih vozilih GTK boxer 8×8 na vojaški vaji Natovih odzivnih sil (NRF), ki je potekala  v septembru 2014 jugovzhodu na Norveške. Šala vojakov, ki so jo zapisali tudi v poročilo, je pokazala na slabo stanje v Nemški vojski.

Pomanjkanje opreme je prisililo pripadnike Nemške vojske, da na oklepna pehotna vozila GTK boxer (Gepanzertes Transport Kraftfahrzeug) namesto mitraljezov namestijo pobarvane metle, sta sredi februarja 2015 razkrili nemški reviji Kontraste in Report Mainz. Reviji sta pridobili dostop do internega poročila nemških oboroženih sil, ki so ga objavili v torek 17. 2. 2015, v katerem je omenjeno tudi pomanjkanje orožja  v času vojaške vaje na Norveškem.

V dokument je bilo še zapisano, da je poleg pomanjkanja oborožitve oklepnikih vozil, kar 41 odstotkov nemških vojakov ni imelo polavtomatske pištole P8 Luger, kar 31 odstotkov pa avtomatske puške MG3.

Nemški obrambni ministrstvo se je na članke že odzvalo in sporočilo, da je bil oklepno vozilo “oboroženo z metlo”  mobilni poveljniški štab, ki med manevri na Norveškem ni potreboval prave oborožitve. “Zakaj so vojaki želeli simulira sistem orožja je strokovno nerazumljivo,” je na vprašanje o na črno pobarvanih metlah dejal tiskovni predstavnik nemškega obrambnega ministrstva in se ob tem tudi pošalil, da je to lahko eden od načinov za pometanje svoje nasprotnike z bojišča. Ob tem so napovedali tudi preiskavo, kako je zaupno poročilo prišlo do novinarjev.

Vendar pa ta dogodek odraža tudi splošno skromno dobavo opreme za oborožene sile v Nemčiji, ki ni nobena skrivnost in je znano, da morajo enote druga drugi zaradi pomanjkanja posojati določeno orožje  kadar je to potrebno, je še sporočilo nemško obrambno ministrstvo. Kot tudi pri drugih sodelujočih v Natovih odzivnih silah, imajo nemške čete na voljo 30 dni, da se pripravijo in opremijo za vsako napotitev.

Pripravil. A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nemška oklepna vozila GTK boxer 8×8

Povezani članki