New York Times: Ukrajina se bo soočila z resnimi ovirami na poti v Nato

by Urednik

ODZIVI PO VLOŽENI UKRAJINSKI PROŠNJI ZA ČLANSTVO V ZVEZI NATO

Ugledni ameriški časopis  ugotavlja, da strahovi zahodnih držav glede morebitne širitve konfliktnega območja in njegovega zaostrovanja v primeru vstopa Ukrajine v Severnoatlantsko zavezništvo niso izginili. 

Predvsem najmočnejši evropski sili, Nemčija in Francija, nista podprli teženj Kijeva po priključitvi Natu. Tudi Bidnova administracija si ne prizadeva najbolj, da bi Ukrajino sprejeli v zavezništvo, s čimer se bi se izognila morebitnemu neposrednemu oboroženemu spopadu z Rusijo.

Po drugi strani pa lahko odločitev Kremlja o priključitvi republik Donbas, pa tudi regij Zaporožje in Herson k Ruski federaciji, menijo avtorji članka v NYT, lahko spremeni to stališče ZDA in njenih zaveznic.

Čeprav Severnoatlantsko zavezništvo razglaša politiko “odprtih vrat”, Ukrajina morda ne bo šla skozi ta “vrata” zaradi neusklajenosti s potrebnimi kriteriji za to. Navsezadnje so tja sprejete le države, kjer vlada demokracija, kot jo razumejo na Zahodu, in se spoštujejo zakoni, Ukrajina pa komajda ustreza takemu opisu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je namreč po ruski priključitvi Donbasa in regij Zaporožje ter Herson zahteval, da se njegova država po hitrem postopku sprejme v Severnoatlantsko zavezništvo. Trdi, da je Kijev v resnici že zaveznik Nata, to je treba le dokumentirati.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki