Norveška vojska bo v dar dobila britanski helikopter WS-61 sea king

by Urednik

VELIKA BRITANIJA DARUJE HELIKOPTER V ZAHVALO ZA URJENJA NA ARKTIKI

Velika Britanija bo Norveški podarila upokojeni helikopter za iskane in reševanje WS-61 sea king kot darilo ob 50. obletnici praznovanja prvih vojaških vaj Clockwork – urjenja preživetja v arktičnih razmerah, na katerih sodelujejo tudi britanski vojaki.

V letu 2019 bodo vojaške vaje Clockwork, ki potekajo vsako leto na severu Norveške praznovale pol stoletja. Na njih že nekaj desetletij sodelujejo tudi pripadniki britanskih oboroženih sil. V zahvalo bo Velika Britanija podarila Norveški upokojeni helikopter za iskane in reševanje WS-61 sea king Mk.4, ki je večkrat sodeloval na omenjeni vaji.

Kraljeva britanska vojska je helikopter že prepeljala (s pomočjo helikopterja CH-47 chinook) iz vojaške baze za urjenje mornarice in mornariškega korpusa HMS Sultan do vojaškega pristanišča Marchwood. Po temeljiti renovaciji in barvanju ga bodo nato februarja z ladjo prepeljali na Norveško, kjer naj bi ga postavili v Bardufossu, več kot 1500 kilometrov od prestolnice Osla.

Helikopter Westland WS-61 sea king je britanska (licenčna) različica ameriškega helikopterja Sikorsky S-61. Poleg Kraljevih letalskih sil, ki so te helikopterje upokojile v letu 2015, in Kraljeve mornarice, ki je sea king-e upokojila jeseni 2018, te helikopterje še oz. so jih uporabljali v Nemčiji, Avstraliji, Belgiji, Egiptu, Pakistanu, Katarju, Indiji in na Norveškem,  predvsem za pomorsko iskanje in reševanje (SAR). Med letoma 1969 in 1995 je bilo v Veliki Britaniji izdelanih 344 srednjih helikopterjev WS-61 sea king v več kot 40 različicah.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki