Norvežani potrdili nakup lovcev F-35 (ob strahu pred Rusijo)

by Urednik

NORVEŠKA IMA DENAR ZA DRAGE AMERIŠKE LOVCE F-35

Norvežani so v ponedeljek 21. septembra 2015 potrdili zavezo za nakup 52 Lockheed Martinovih bojnih letal pete generacije F-35 v prihodnjih letih, saj naj bi po njihovem mnenju radarsko slabo opazno bojno letalo zagotavljalo ustrezno protiutež naraščajoči ruski vojaški moči in povečanemu številu letov v regiji.

Norveški obrambni minister Ine Eriksen Soereide je agenciji Reuters izjavil, da je Norveška zaskrbljena zaradi »ruskega izkazovanja vojaške sile« v baltski regiji, kjer so se ruski poleti z vojaškimi letali izredno intenzivirali, če primerjamo njihovo število v letih 2013 in 2014 ter letos. Soereide si je v teksaškem Forth Worthu v obratih Lockheed Martina tudi ogledal prvo vožnjo po letališki stezi lovca F-35, izdelanega za Norveško.

Podrobneje o natečaju novih lovskih letal za potrebe Norveških kraljevih letalskih sil (Luftforsvaret) smo poročali že spomladi 2013 (v spodnjem članku), ko je Norveška naznanila, da je izbrala ameriške lovce F-35, s katerimi želijo v prihodnje nadomestiti 57 letal F-16AM/BM.

Pripravil: B. Knific, foto: Locheed Martin

Lovec F-35A lightning II

F-35 zmagal na norveškem (navideznem) natečaju

29. april 2013

NORVEŠKA BO OD LETA 2017 DO 2024 KUPILA 6 LOVCEV F-35 LETNO

Norveška vlada je v petek vložila uradno zahtevo norveškemu parlamentu za izdajo dovoljenja za nakup šestih lovcev F-35 lightning II z dobavo v letu 2017, kakor tudi nakup oborožitvenih sistemov, simulatorjev in za usposabljanje.

Načrt predvideva, da bo Norveška od leta 2017 do leta 2024 vsako leto kupila 6 letal F-35, kakor tudi dodatna 4 letala za usposabljanje, ki naj bi jih dobili najkasneje do leta 2016. Skupno bodo Norveške letalske sile tako dobile 52 lovcev F-35, s katerimi nameravajo do leta 2020 nadomestiti floto lovcev F-16.

Z odstranitvijo Dassaultovega lovca rafale iz konkurence in umikom EADS-ovega Eurofighter typhoona, sta ostala v igri za novo norveško bojno letalo le še F-35A in Saab JAS-39NG. Dokumenti Wikileaksa pa kažejo, da nikoli ni bilo prave konkurence, saj je bil F-35A zmagovalno letalo že od samega začetka.

Uradni podatek o vrednosti posla je 6,26 milijarde NOK kar znaša okoli 10,7 milijarde USD aprila 2013. Ta številka je ostala nespremenjena od leta 2008, kljub prilagoditvam Pentagona, ki je uradno ceno lovca F-35 v tem času povečal za več kot 30%.
Večina lovcev F-35A Kraljevih norveških letalskih sil (RNoAF) bo nameščena v zračni bazi Ørland Main v južno-osrednjem delu Norveške v bližini Trondheima. Približno 6 letal F-35 pa bo nastanjenih na letališču na Evenes na severu Norveške v bližini Narvika, kjer bo enota za hiter odziv.

Norveška je junija 2012 že naročila prva 2 od skupno 52 lovcev F-35, kot predvideva načrt iz leta 2008. Ti dve letali bosta nastanjeni v ZDA, kjer jih bodo uporabljali za usposabljanje norveških pilotov.

Norveški obrambni minister Espen Barth Eide je tedaj dejal, da bosta lovca F-35A lightning II dobavljena leta 2015, nadaljnjih 50 letal pa naj bi dobili dve leti kasneje. Sedaj so načrt nekoliko spremenili in podaljšali dobavne roke za prihod novih letal. Skupna vrednost vseh letal naj bi znašala 60 milijard kron (10 milijard dolarjev). “To pomeni ključni mejnik za Norveško pri programu F-35 in začetek največjega javnega naročanja v norveški zgodovini,” je dejal Barth Eide.

Norveška je eden izmed partnerjev, ki so financirali skupni program razvoja lovca F-35 (na sliki spodaj), ki ga je ameriško obrambno ministrstvo opisalo kot največji program bojnega letala v zgodovini. V programu so sodelovale ZDA in osmih partnerskih držav: Norveška, Velika Britanija, Avstralija, Kanada, Turčija, Italija, Danska in Nizozemska.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki