Nov inovativen AIP sistem za podmornice Italijanske mornarice

by Urednik

NOVI ITALIJANSKI PODMORNICI RAZREDA TODARO BOSTA IMELI INOVATIVEN OD ZRAKA NEODVISEN POGONSKI SISTEM

Italijanska ladjedelnica Fincantieri je v sredini februarja 2014 podpisala pogodbo s francosko družbo McPhy Energy za razvoj in izgradnjo prototipa od površinskega zraka neodvisen pogonski sistem (AIP-air-independent propulsion) za dizelsko-električne podmornice razreda todaro. Za ta sistem bodo uporabili inovativne tehnologije vodikovih gorivnih celic, kjer se vodik proizvaja iz magnezijevega hidrid ( MgH2 ) v trdni obliki.

Italijansko podjetje Fincantieri v ladjedelnici Muddzhiano (La Spezia) za Italijansko vojno mornarico gradi že drugi par dizelsko-električnih podmornic razreda todaro (type 212A) druge serije. Podmornici Pietro Venuti (S528) in  Romeo Romei (S529) bosta predvideno zgrajeni v letih 2015-2016, vanju pa želijo vgraditi od površinskega zraka neodvisen pogonski sistem (AIP) z inovativno tehnologijo vodikovih gorivnih celic podjetja McPhy Energy.

Italijanski potapljači in podmornica razreda todaro/type 212A

Italijanska mornarica ima sedaj v svoji floti že dve podmornice razreda todaro prve serije (S526 Salvatore Todaro in S527 Scire), ki sta opremljeni s siemensovim sistemom membrane za izmenjavo protonov (TiFeN2). Nova tehnologija pa naj bi v teoriji omogočila približno dvakratni odstotek vsebnosti mase vodika v suhi snovi in nižje stroške reagenta.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Marina Difesa

Povezani članki