Nov test ruske balistične rakete bulava uspešen

by Urednik

RUSKA MORNARICA ZAČELA VADITI IZSTRELITVE RAKET BULAVA

Rusko obrambno ministrstvo je v sredo 29. oktobra 2014 sporočilo, da so iz jedrske podmornice Yury Dolgoruky (K-535) razreda borei uspešno izstrelili medcelinsko balistično raketo bulava. Raketa, ki so jo testno sestrelili iz potopljene podmornice na lokaciji v Barentsovem morju, je zadele tarčo na vadbišču Kura na Kamčatki.

Potem ko je bila testna izstrelitev rakete bulava izvedena v septembru 2014 iz podmornice Vladimir Monomakh razreda borei (projekt 955-A) uspešna, naj bi tokrat šlo za prvi operativni preizkus izstrelitve rakete bulava v skladu s programom za bojno usposabljanje. Vse prejšnje izstrelitve so bile del testiranja razvoja rakete.

V začetku oktobra 2014 je vir v Ruskem vojaško-industrijskem kompleksu sporočil, da načrtujejo dve testiranji medcelinskih balističnih raket bulava konec leta 2014. Prvo izstrelitev naj bi izvedli iz podmornice Yury Dolgoruky v oktobru, drugo pa iz podmornice Alexander Nevsky (K-550) v novembru.

Program medcelinskih balističnih raket bulava se je začel že leta 2004, do sedaj pa naj bi izstrelili vsaj 21 raket. Po znanih podatkih naj bi le osem izstrelitev raket šteli za uspešne, preden so program začasno zaustavili v letu 2008. Testiranje podmorniških raket  bulava se je nadaljeval v septembru 2013, vendar lanskoletni testi niso odpravili nekaterih napak. Nato testiranj niso izvajali vse do septembra 2014.

Prva podmornica razreda borei imenovana Yury Dolgoruky (K-535) se je pridružila Severni floti Ruske mornarice v januarju 2013, druga podmornica Alexander Nevsky (K-550) pa decembra 2013. Tretjo jedrsko balistično podmornico razreda borei, imenovano Vladimir Monomakh (K-551), že preizkušajo na morju in bo operativna v decembru 2014, medtem ko podmornice Knyaz Vladimir, Knyaz Oleg in Knyaz Suvorov še gradijo v ladjedelnici Sevmash.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki