Nova ladja v ruski floti – rušilec razreda lider

by Urednik

RAZVOJ NOVEGA RUŠILCA ZA RUSKO MORNARICO

V Rusiji načrtujejo vojno mornarico opremiti z dvema novima rušilcema razreda lider (projekt 23560), ki bosta postala operativna ob koncu naslednjega desetletja.

Rusija še naprej sledi mornariški vojaški doktrini, katere zelo pomemben del je krepitev flote površinskih vojnih ladij. Tako Ruska vojna mornarica načrtuje dve novi  površinski plovili projekta 23560. Gre za jedrska rušilca razreda lider, ki naj bi zaplul ob koncu naslednjega desetletja.

Idejna zasnova projekta je dokončana, opravil jo je  Konstruktorski biro Severnoye, raziskovalna in razvojna dela ter načrtovanje za fazo gradnje so v teku.

V skladu z državnim programom za oboroževanje in opremljanje za obdobje 2018-2027 se morajo konstrukcijska projektiranja rušilcev razreda lider začeti leta 2021. Po predhodnih ocenah naj bi bilo za izgradnjo ene ladje potrebnih približno sedem let. Načrtovano je, da bo do konca naslednjega desetletja izplula prva serijska ladja tega razreda. Vsak rušilec naj bi stalo približno 100 milijard rubljev (okoli 1,5 milijarde USD).

Rušilec razreda lider je oceansko plovilo, nekaj manjši od ruskih rušilcev razreda kirov, toda večji od ameriških rušilcev z vodenimi raketam razreda zumwalt.

Osnovni tehnični podatki

  • spodriv: do 20.000 t
  • približna dolžina:  230 m
  • širina: 20 m
  • hitrost: približno  32 vozlov
  • posadka: 300 mornarjev

Rušilec razreda lider bo oborožen s po 100 raketami cirkon, onix in kaliber ali kombinacijo vseh treh. Izvedenci so mnenja, da bo lider oborožen tudi z nadgrajeno verzijo obstoječe hipersonične manevrirne rakete kinžal.

Zračno-obrambni sistem na ladji bo mornariška verzija S-500, S-300 in sistema kratkega in srednjega dosega pancir, pa tudi z raketnim sistemom ladja-zrak srednjega dosega poliment-redut, ki ga ruski proizvajalec Almaz-QAntey razvija posebej za novo generacijo ruskih vojnih ladij. N karovim rušilca bosta še dva helikopterja, predvidoma Ka-29 ali Ka-52K.

Protipodmorniške in protitorpedne zmogljivosti bo predstavljal torpedni sistem paket-NK zasnovan za uničevanje tako torpedov kot podmornic v bližini ladje. Nekaj od oborožitvenih sistemov in sistemov za protiukrepe so že preizkusili na operativnih ladjah Ruske vojne mornarice.

Operativni doseg in avtonomija ladje se bo zelo povečal zahvaljujoč jedrskemu pogonu. Pričakujejo, da bodo pri konstruiranju uporabili tehnologijo stealth (tehnologija slabe radarske zaznavnosti), torej bo konstrukcija vključevala kompozitne material na palubi, na superstrukturi in na zunanji strani ladje.

Vojaški viri poročaj, da bo lider kombinacija raketnega rušilca, velike protipodmorniške ladje in raketne križarke, ki bo dopolnjevala protipodmorniške rušilce projekt 1155, rušilce (za boj proti površinskim ladjam) projekt 965 in križark projekta 1164, ne pa tudi bojne križarke Peter Veliki in drugih vojnih plovil tega razreda.

Treba je opozoriti, da od razpada ZSSR Rusija še ni zgradila tako velikih ladij, ima  pa izkušnje z uspešno posodobitvijo velikih ladij, zgrajenih še v sovjetskem obdobju. Ta izkušnja pa bo uporabljena pri načrtovanju in razvoju novih rušilcev.

Nekateri strokovnjaki pri ocenjevanju domnevnih tehničnih specifikacij rušilca lider opozarjajo, da Rusi vključujejo elemente, značilne za sedanjo tekmo v oboroževanju. Ta projekt je še en poskus, da bi dohiteli tehnične zmogljivosti vodilnih zahodnih mornaric. Odločitev o razvoju in izgradnji rušilcev razreda lider je prav tako posledica sedanjega razvoja mednarodnih odnosov in naraščajoče potrebe Rusije po krepitvi oceanske komponente površinske vojne flote.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki