Nova puška iz Federacije BiH kmalu na trgu

by Urednik

V BiH razvijajo puško po NATO standardu

Gre za puško kalibra 7,62 mm, ki je pred tem prestala prve preizkuse. Razvoj je začelo podjetje BNT, “Igman” iz Konjica pa nadaljeval razvoj puške, ki je velika uspešnica namenske industrije Federacije Bosne in Hercegovine in naj bi bila kmalu na tržišču po vsem svetu, poroča sarajevski Avaz.

Potekajo še zadnja testiranja za pridobitev certifikatov Nato, novost pa je, da je nadaljnjo proizvodnjo in izboljšave prevzel konjiški “Igman”. Proizvodnjo te puške je začelo podjetje BNT iz Novega Travnika, a je pandemija nadaljnje aktivnosti upočasnila. Doslej je bilo izdelanih 10 prototipov puške kalibra 7,62 mm, ki so predhodno prestali prve preizkuse. Pričakuje se prehod na množično proizvodnjo, izdelek pa naj bi kmalu prišel na trg. Pričakujejo tudi prva naročila, so za Avaz povedali v sektorju namenske industrije FBiH.

Načrt prometa obrambne industrije BiH za letos predvideva 277 milijonov KM (138,5 milijona evrov), medtem ko je bilo od sredine maja že prodanih 150 milijonov KM proizvodov.

Vodilni bosanskohercegovski proizvajalci oborožitve in izvozniki so podjetja Igman, Ginex in Victory Rudet. Ta podjetja dosegajo vse zastavljene cilje. Zaradi težav s pandemijo pa načrtov niso uresničila bosanskohercegovska podjetja podjetja BNT, Air in Binas. Ko gre za vir orožja in streliva bosanskohercegovska specializirana (obrambna) industrijska podjetja največ izvažajo v Savdsko Arabijo,  nadaljeval pa se je še izvoz v Malezijo, Ameriko, Egipt, Združene arabske emirate.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki