Nove finske korvete operativne šele leta 2028?!

by Urednik

POSODOBITEV FINSKE MORNARICE PRELOŽENA

Finsko obrambno ministrstvo je pred dnevi priznalo, da se bodo končna pogajanja o naročilu novih korvet razreda pohjanmaa, ki bodo sestavljaje Eskadrilja 2020, zavleklo.
V okviru programa Eskadrilja 2020 bo Finska mornarica nadomestila svoja stara plovila z novimi in sodobnejšimi. Med ladjami, ki so že upokojene ali so načrtovane za upokojitev v bližnji prihodnosti, so glavna ladja Finske mornarice Pohjanmaa (upokojena leta 2013), plovila za minsko bojevanje razreda hämeenmaa (2) in štirje raketni čolni razreda rauma. Korvete razreda pohjanmaa bodo dopolnili še štirje posodobljeni raketni čolni razreda hamina.
Po besedah generalmajorja Laurija Puranena, programskega direktorja strateških projektov na finskem obrambnem ministrstvu, bo oživitev program Eskadrilja 2020, ki bo imel v svojem naboru štiri nove korvete razreda pohjanmaa, zaradi dolgotrajnih pogajanj s proizvajalcem trajala nekoliko dlje.
“Obžalovanja vredno je, da so bile odločitve o naročilih ladij razreda pohjanmaa odložene,” je dejal Puranen v uradni izjavi in dodal: “Nedvomno bo prišlo do zamude pri dokončanju prvih ladij. Polna operativna zmogljivost flote štirih novih ladij je še vedno mogoča do leta 2028.”
Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki