Novi ”Marine One”: Sikorsky S-92A

by Urednik

ZDA NAROČILE NOVE PREDSEDNIŠKE HELIKOPTERJE

Sikorsky je dobil 542 milijonov dolarjev po fiksni spremenjeni ceni za proizvodnjo šestih predsedniških helikopterjev VH-92A ”Marine One”.

V skladu s pogodbo, znano kot 1. sklop maloserijske začetne proizvodnje (LRIP), bo Sikorsky leta 2021 začel z dobavo šestih helikopterjev VH-92A. Preostali helikopterji iz prvega sklopa proizvodnje – skupaj gre za 23 helikopterjev- bodo dobavljeni leta 2022 in 2023. V pogodbi so tudi rezervni deli in usposabljanja posadk. VH-92A je vojaška različica Sikorsky S-92. Helikopter bo nadomestil ”mornariško enko” (”Marine one”) v ameriški predsedniški prevozni floti. Letalnik je bil podvržen vladnim preskusom in operativnim ocenam, vključno z več kot 520 urami testnega letenja, ki določajo tehnično zrelost in pripravljenost letalnika za njegove specifične misije. Lockheed Martin je v letošnjem letu predsedniški floti v Quanticu v Virginiji dobavil prvi helikopter HMX-1 za usposabljanje VH-92A.

Dobava helikopterja Marine One se vleče že več kot poldrugo desetletje. Januarja 2005 je ameriška mornarica izbrala helikopter US101 kot novi helikopter  ”Marine One”, ki ga uporablja predsednik Združenih držav. US101 je ameriška različica sicer zelo uspešnega evropskega srednjega helikopterja AW101 (VH-71) podjetja AgustaWestland; na takratnem natečaju je premagal je Sikorskyjevega S-92 super hawk, ki pa ga že dolga leta uporabljajo za vladne VIP prevoze v državah, kot je Južna Koreja.

Zmaga v vrednosti kar 1,7 milijarde dolarjev je bila sprva ogrožena in zatem tudi razveljavljena zaradi nenehnih sprememb zahtev zaposlenih v Beli hiši. Bolj kot ne je šlo pri vsem skupaj za boleč poraz ameriške letalske industrije proti evropski in za značilni ameriški protekcionizem lastne industrije,

Leta 2008 so se namreč stroški programa na račun omenjenih zahtev Bele hiše (ki jih je seveda zanikala) napihnili kot balon in so ga začasno umaknili, ko pa se je ameriška mornarica strinjala, da kljub stroškom nadaljuje s projektom VH-71, pri katerem je bila cena posameznega helikopterja enaka ali celo višje od predsedniškega ”Air Force One” B747 – 400 milijonov dolarjev … . Junija 2009 je program VH-71 seveda padel.

Kako pravzaprav deluje ameriški predsedniški helikopter? Zaradi varnosti ”Marine One” vedno leti v skupini do pet enakih helikopterjev. V enem od helikopterjev je predsednik, drugi pa služijo kot ”vaba”. Po vzletu se ti helikopterji združijo v formacijo, da bi prikrili lokacijo predsednika. To označujejo kot predsedniško školjko. Na ”Marine One” je vgrajena standardna oprema za protiraketne ukrepe, kot so vabe za odvračanje – motenje raket z usmerjanjem proti  viru toplote, pa tudi proti radarskim vodenim izstrelkom, kot tudi sistema AN/ALQ-144A za odvračanje raket, opremljenih z IR iskalno konico. Seveda sestavljajo posadke dobro preverjeni pripadniki ameriške vojne mornarice.

Ob obisku ameriškega predsednika v tujini prevažajo helikopterje ”Marine One” s transportnimi letali C-17 globemaster ali C-5 galaxy (podobno kot predsedniške limuzine). povsod, kjer predsednik potuje, tako v ZDA kot v tujini. [17] Po predsedniški inavguraciji mornarica nudi odhajajočemu predsedniku zadnji let od Kapitola do baze Andrews.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki