Omanski piloti se šolajo na hrvaških pilatusih PC-9

by Urednik

NA HRVAŠKEM SE USPOSABLJAJO PILOTI IZ OMANA

Letalska eskadrilja 93. letalske baze Hrvaškega vojaškega letalstva in zračne obrambe (vojašnica Zemunik) gosti vojaške pilote iz Omana, ki so v torek, 8. aprila, začeli šolanje na hrvaških Pilatusih PC-9M.

Na šolanju je 16 omanskih pilotov in dva častnika (za zvezo in koordinator usposabljanja), ki se usposabljajo za pilote Omanskih kraljevih zračnih sil. V Zemuniku bodo opravili osnovno šolanje na letalih Pilatus PC-9M s poudarkom na petih temah letenja: temeljno in akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, nočno in skupinsko. Po vsakem od opravljenih segmentov jih čaka še izpit.

Cilj usposabljanja omanskih pilotov je njihova priprava za prestop na zahtevnejša šolska reaktivna letala, ki sledijo na karierni poti do pilota bojnega letala. Med hrvaškimi inštruktorji so tudi piloti akrobatske skupine Hrvaške vojske “Krila Oluje”, ki v tujini širijo prepoznavnost hrvaške letalske šole. Program usposabljanja je prilagojen željam in potrebam Omanskih kraljevih zračnih sil. Omanski piloti so razdeljeni v dve šolski skupini, vsak inštruktor dela z dvema pilotoma, poudarek pa je na individualnem pristopu. Hrvaška vojska je sprejela izziv, s katerim želi dokazati usposobljenost hrvaških pilotov in sposobnost eskadrilje za usposabljanje tujih pilotov.

Takšno šolanje pilotov odpira številne možnosti, če bo postalo stalna oblika sodelovanja, saj predstavlja dobro promocijo in referenco v tem delu arabskega sveta, kjer države niso omejene s finančno krizo in zmanjševanjem obrambnih proračunov. Za Hrvaško vojsko pa to predstavlja odlično priložnost za poln izkoristek potenciala šolskih letal Pilatus PC-9M in ob enem dodaten finančni vir.

V okviru sodelovanja Hrvaške in Slovenije na vojaškem področju (NATO, regionalne pobude) ima Slovenska vojska potencialno priložnost, da ponudi sodelovanje pri nadaljnjem usposabljanju tujih pilotov in usmerjevalcev združenih ognjev za ognjeno podporo iz zraka, saj se slovenski 15. polk vojaškega letalstva uveljavlja kot regionalni akter za usposabljanje na tem področju, pri čemer slovenski in hrvaški piloti uporabljajo enak tip letala, Pilatus PC-9M. 15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske se je predstavil v aprilski izdaji revije Obramba.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: MORH

VIDEO: Polet s hrvaškim šolskim letalom Pilatus PC-9

Povezani članki