Pakistan bo kupil 8 kitajskih dizelsko-električnih podmornic

by Urednik

PAKISTAN TEKMUJE Z INDIJSKO MORNARICO

Pakistanska vlada je odobrila nakup osmih novih kitajskih podmornic (predvidoma type-041 yuan) s čimer želijo uravnotežiti moči ob povečevanju podmorniške flote Indijske mornarice. Čeprav predstavniki Pakistanske mornarice niso razkrili stroškov posla in vrste podmornic, pa dobro obveščeni viri pravijo, da bo Pakistan za 8 kitajskih dizelsko-električnih podmornic  razreda type-041 yuan namenil med 4 in 5 milijard dolarjev.

Pakistan se pogaja za nakup podmornic s Kitajsko že od leta 2011, ko so sprva načrtovali nakup šestih, nato pa se odločili za osem. Nakup za Pakistan pomeni sredstvo za reševanje neravnovesja sil z Indijo.

Če drži ocenjena vrednost nakupa (4- 5 milijard dolarjev) to pomeni tudi največji posamezni obrambni posel med državama doslej, kot tudi največja izvozna pogodba za prodajo orožja za Kitajsko. Za enega največjih izvoznih orožarskih poslov Kitajske je sedaj veljala prodaja 50-ih lovcev JF-17 thunder oz. FC-1 xiaolong (skupen pakistansko-kitajski projekt), v katerem je prav Pakistan v letu 2010 odštel Kitajski 1 milijardo USD. Pakistan po podatkih SIPRI velja za največjega kupca kitajskega orožja v zadnjih petih letih, saj je pokupil več kot 40 odstotkov kitajskega izvoza orožja.

Pakistan je v preteklosti že poskušal kupiti tri dizel-električne podmornice type 214 iz Nemčije, vendar dogovor ni bilo mogoče zaključiti, saj so v Islamabadu menili, da je cena predraga. Prav tako so se pred leti pogajali s Francijo za nakup podmornic razreda scorpene, vendar so nato Francozi zavrnili prodajo Pakistanu. Odločitev je padla tako zaradi škandala s podkupninami pri nakupu podmornic agosta iz leta 1994, kot tudi smrti 11-ih francoskih inženirjev ob terorističnem napadu v Karačiju v letu 2002.

Pakistanska mornarica ima trenutno v svoji floti pet francoskih podmornic: 3 podmornice agosta 90b, ki so lahko opremljene z od površinskega zraka neodvisnim pogonskim sistemom (AIP) MESMA, kupljene med leti 1999 in 2006, in dve starejši podmornici agosta 70, ki so ju kupili okoli leta 1980. Pakistanski podmorničarji pa operirajo tudi s tremi miniaturne podmornice MG110.

Po nedavnih nesrečah pa imajo v Indijski mornarici sedaj 13 dizelsko-električnih podmornic in jedrsko INS Chakra razreda akula, zanimajo pa se za najem še nekaj ruskih podmornic tega razreda.

Razred type 041 yuan so dizelsko-električne jurišne podmornice (SSK), ki imajo lahko AIP pogon, so oborožene s protiladijskimi izstrelki YJ-2 (YJ-82) ter torpedi Yu-4 (SAET50) in Yu-3 (SET-65E).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki