Pakistan partner ali le dobavitelj sklopov za novo turško bojno letalo?

by Urednik

NAČRTOVANJE TURŠKEGA BOJNEGA LETALA NASLEDNJE GENERACIJE TAI TFX

Turška letalska industrija (TAI) in britanski BAE Systems bosta potrdila dogovor o zasnovi bojnega in razvoju letala pete generacije TFX v času orožarskega sejma IDEF (International Defence Industry Fair) v Istanbulu, ki sta ga dogovorila v januarju 2017.

V januarju sta se tako partnerja dogovorila o več kot 100 milijonov funtov vredni pogodbi, po kateri bo BAE Systems pomagal TAI pri konstrukciji in razvoju večnamenskega bojnega letala naslednje generacije TFX.

Kot je potrdil turški tiskovni predstavnik, naj bi se poslu priključil tudi Pakistan, ki se je začel s projektom TFX povezovati že lani, zdaj pa naj bi podpisal pismo o ‘’dobri nameri’’,zato Turčija računa nanje kot na partnerja v projektu.  Vendar pa pakistanska stran še ni razjasnila svojih namer glede lovca naslednje generacije. Si pa Pakistanski letalski kompleks (PAC) Kamra prizadeva za ta program. Čeprav Pakistan (uradno) še ni vključen v projekt TFX, pa je o pakistanski obrambni minister Rana Tanveer Hussain za državno pakistansko TV izjavil, da je Turčija Pakistanu ponudila sodelovanje v tem projektu.

Pakistan ima danes floto 190 lovcev F-7P in mirage III/5 ter JF-17 thunder, ki tvori hrbtenico njegovega bojnega letalstva. Prav tako ima Pakistan v načrtih že v bližji prihodnosti opremiti lovce JF-17 block III z radarji AESA v obdobju 2019-2020, kar naj bi zelo posodobilo zmogljivosti. Pakistan se še vedno nagiba k nabavi lovcev F-16 za potrebe letalstva v naslednjih letih. Ob tem pa se zanima tudi za ruske lovce generacije 4++ Su-35 (ali podobne).Je pa možno tudi, da bo pakistanska letalska industrija zgolj sodelovala pri izdelavi (delov – sklopov) za turškega lovca naslednje generacije, saj že zdaj sodeluje pri dobavi delov za  turško brezpilotno letalo TAI anka, ki ga ni v opremi-oborožitvi pakistanske vojske.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki