Parlamentarci obiskali mornariško enoto Slovenske vojske

by Urednik

PARLAMENTARNI ODBOR ZA OBRAMBO NA OBISKU V 430. MOD

Člani Odbora za obrambo Državnega zbora so v sredo, 9. aprila, v spremstvu ministra Romana Jakiča in načelnika GŠSV Dobrana Božiča obiskali 430. mornariški divizion Slovenske vojske.

Mornarji so parlamentarce gostili v Vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu in v koprskem pristanišču na krovu vojaških ladij Ankaran in Triglav. Obisk je potekal v okviru rednih letnih seznanitvenih obiskov v enotah Slovenske vojske ter sistema zaščite in reševanja.

V Ankaranu je kapitan bojne ladje Boris Geršak, poveljnik 430. MOD, gostom predstavil delovanje diviziona in njegovo mednarodno sodelovanje v lanskem in letošnjem letu. Delo slovenskega kontingenta v vojaški humanitarni operaciji Naše morje – Lampedusa, v kateri so sodelovali z večnamensko vojaško ladjo Triglav, je predstavil poročnik bojne ladje Andrej Pečar. Sledil je ogled potapljaške opreme in hiperbarične komore, v koprskem pristanišču pa so si člani odbora ogledali večnamensko ladjo Triglav in hitro patruljno ladjo Ankaran.

Ob robu obiska v pristanišču sta se minister za obrambo in predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič sestala na pogovoru o prihodnjem sodelovanju med Slovensko vojsko in Luko Koper. Želja ministrstva je, da se v razvojnih načrtih pristanišča upošteva umeščenost vojaškega priveza. Pristojne službe so že dobile nalogo za pripravo ustreznih rešitev, ker sedanji privez na živilskem terminalu za Slovensko vojsko ni primeren. Predvideva se možnost ureditve priveza za vojaška plovila v bazenu 3, in sicer do dokončne izgradnje tretjega pomola. Uskladili so tudi aneks k pogodbi, ki pri daljši odsotnosti vojaške ladje v pristanišču omogoča nižje stroške priveza za Slovensko vojsko.

Mednarodno sodelovanje 430. MOD

Naj na tem mestu omenimo še del mednarodnih aktivnosti mornariške enote Slovenske vojske. V regiji enota razvija tesno sodelovanje z vojaško mornarico Črne gore. Slovenski inštruktorji so pripravili tečaj za protiminske potapljače, ki so se ga letos udeležili tudi črnogorski kandidati, poteka pa tako v Sloveniji kot Črni gori. Poleg tega se črnogorski mornarji vključujejo v posadko večnamenske ladje Triglav in prejšnji mesec so se štirje od njih skupaj s slovenskimi kolegi z ladjo Triglav udeležili mednarodne pomorske vaje na Kreti, “Niriis 2014”.

430. mornariški divizion Slovenske vojske

Lansko leto je bila razkrita namera, da se ladja Triglav po vrnitvi s humanitarne operacije Naše morje – Lampedusa pripravi za napotitev v pomorski del operacije UNIFIL (MTF – Maritime Task Force) v vodah Libanona, kar naj bi se zgodilo v drugi polovici leta 2014 v sodelovanju z Nemško mornarico, ki pa je medtem spremenila dinamiko menjave svojega kontingenta, zato je vključitev ladje Triglav padla v vodo. Slovenija sedaj išče alternativne možnosti priključitve h kateremu od mednarodnih kontingentov v pomorskih operacijah Organizacije združenih narodov.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: MORS

Povezani članki