Partner 2021: Srbija kupuje letali C295 in helikopterje H145M

by Urednik

PREDSTAVITEV NOVEGA SRBSKEGA OROŽJA IN VOJAŠKE OPREME

Srbija bo kupila dve vojaški transportni letali Airbus C295 in večje število helikopterjev Airbus H145M, je pred uradnim odprtjem mednarodnega obrambnega sejma Partner 2021 v Beogradu med drugim napovedal srbski obrambni minister Nebojša Stefanović.

Nakup taktičnih transportnih letal Airbus C295 bo znatno okrepil transportne zmogljivosti srbskih oboroženih sil (VS) Transportna letala so za srbsko vojsko pomembna ne le za standardni prevoz ljudi in tovora, temveč tudi za desantne operacije letenja in dostavo osebja – vojakov in materiala na mirovne misije po vsem svetu, je odločitev pojasnil Stefanović po srečanju z admiralom Santiagom Ramónom Gonzálezom Gómezom, nacionalnim direktorjem za oborožitev Ministrstva za obrambo Kraljevine Španije.

»Danes smo podpisali memorandum o soglasju, ki bo omogočil, da bo naše sodelovanje v prihodnje intenzivnejše, zlasti ko gre za artilerijsko strelivo in raketno gorivo,« je dejal Stefanović in napovedal skupne projekte Srbije in Španije.

Obrambna industrija Srbije sicer zaposluje več kot 20.000 delavcev in pomembno prispeva k nacionalnemu gospodarstvu s svetovnim izvozom osebnega orožja, streliva, topniških sistemov in raket. Uporablja se tudi za spodbujanje srbskih zunanjepolitičnih ciljev in interesov, zlasti v ostrem nasprotovanju Beograda neodvisnosti Kosova, hkrati pa prinaša znatna nova sredstva v proračun, ki se nato uporabijo za avtohtoni razvoj novih tehnologij in nakup sodobnih orožnih sistemov za srbsko vojsko. Različni industrijski in medijski viri so pred kratkim tudi pisali, da se Srbija trenutno pogaja z družbo Airbus o nakupu vsaj še 10 dodatnih helikopterjev Airbus H145M, večina od njih bo imela sistem za upravljanje orožja Airbus HForce 3, ki omogoča uporabo vodenega orožja. Po novem sporazumu, ki bo predvidoma podpisan v prihodnjih tednih, bo Srbija svoje tri oborožene H145M (lokalna oznaka H-50B, serijske številke 14503-14505) tudi nadgradila v standard HForce 3. Skupno 5 helikopterjev H145M trenutno uporabljajo v letalskih silah in zračni obrambi Srbije, dve od teh pa sta konfigurirana za bojno iskanje in reševanje (CSAR), lokalno označena s H-50S (14501 in 14505).

Obširnejši članek o sejmu Partner 2021 bo objavljen Reviji OBRAMBA, november 2021.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Airbus

Povezani članki