Poletel prvi Pilatus PC-21 za Španske letalske sile

by Urednik

ŠPANCI TRETJI EVROPSKI KUPEC TRENAŽNIKOV PILATUS PC-21

Potem ko je Španija novembra 2019 naročila 24 sodobnih švicarskih turbopropelerskih trenažnih letal Pilatus PC-21, je pred dnevi prvo letalo PC-21 za Španske letalske sile že opravilo prve preizkusne polete na območju tovarniškega letališča Stans v Švici.

Švicarski proizvajalec letal Pilatus je napovedal začetek šolanja pilotov inštruktorjev Španskih letalskih sil za začetek leta 2021. V naslednjem letu naj bi se začele tudi prve dobave letal PC-21, vseh 24 naročenih pa naj bi bilo dobavljenih do konca leta 2022. Po pogodbi bo Pilatus poleg letal dobavil tudi simulatorje, rezervne dele in nudil logistično podporo.

Španske letalske sile (Ejército del Aire) so tretje evropsko vojaško letalstvo, ki se je odločilo za PC-21. Enomotorno turbopropelersko letalo bo pri šolanju španskih vojaških pilotov nadomestilo 58 starih reaktivnih trenažerjev Casa C-101, ki jih uporabljajo že od leta 1980.

Letalo PC-21 je bilo ocenjevano v konkurenci Embraerjevega super tucana, Beechcraftovega T-6A texan II (ameriško izvedenko Pilatusovega PC-9) in korejskim šolskim turbopropelerskim letalom KAI KT-1. Ocenjevalna skupina PCSP je ugotovila, da je Pilatus z letalom PC-21 ponudil najboljše razmerje med ceno in kakovostjo (zahtevami).   

PC-21 je enomotorno letalo s turbopropelerskim pogonom, ki ga je Pilatus doslej prodal (skupaj 235 letalnikov) že devetim letalskim silam – kupci so Francija (17), Švica (8), Španija (24), , Avstralija (49), Jordanija (12), Katar (24), Savdska Arabija (55), Singapur (19), Združeni arabski emirati (25) in Velika Britanija (dve civilno registrirani letali PC-21, dodeljeni šoli testnih pilotov Qinetiq v Boscombe Downu).

Letalo Pilatus PC-21 

Švicarski Pilatus je v svetu dobro znan in uveljavljen konstruktor ter proizvajalec turbopropelerskih dvosedov, ki ponuja gospodarnost tega pogona in odlično krmarljivost, povrhu vsega pa s tem zadnjim modelom še najsodobnejši trenažni sistem. PC-21 naj bi pokrival praktično vse, kar pokrivajo šolski dvosedi: od primarnega do izpopolnjevalnega šolanja in uvajanja pilotov v letenje z bojnimi letali. Pravzaprav gre za tipično Pilatusovo konstrukcijo šolskega dvosedega tandema s Pratt & Whitneyevo turbino, ki tokrat poganja kar petkraki propeler. O PT6A je bilo že veliko povedanega, v PC-21 so ga ”navili” kar na 1.600 konjev. Sicer so povzeli precej tistega, kar so uvedli Američani (Raytheon) v svojem T-6A texan II, hkrati pa so uporabili tudi nekatere izkušnje iz slovenskega projekta PC-9M hudournik.

Kokpita obeh letal imata tudi kar veliko skupnega, so pa v novem švicarskem trenažniku vgrajeni sodobnejši sistemi (istega proizvajalca – Flight Vision), celotna poanta pa je v integraciji sistemov kot pri slovenskem hudourniku. Ti sistemi omogočajo vse od nadaljevalnega učenja golega letenja do lekcij iz navigacije, uporabe nočnogledov, infrardečih opazovalnih naprav, do trenaže sistemskega upravljanja nalog, simulacije napadov zrak-zrak in zrak-zemlja.

Razvoj PC-21 je financiral sam proizvajalec Pilatus, začeli so ga v letu 1998 v precejšnji tajnosti. Za projekt se je sicer vedelo, vendar so v tovarni v Stansu kar nekako izločili konstruktorsko-razvojno skupino, pa tudi tržni del je ločen od ostale proizvodnje. PC-21 je zapeljal po stezi letališča v Stansu 30. aprila 2002, prvi polet so opravili 1. julija 2002, z nekaj več kot 10 urami naleta so letalo preleteli v Veliko Britanijo in sodelovali na dveh velikih mednarodnih letalskih prireditvah v  Fairfordu in Farnboroughu od 19. do 28. julija 2002. Vsa potrebna letalska potrdila so dobili do leta 2004, že istega leta so stekle tudi prve dobave letala, za katerega se je pokazalo kar precej zanimanja.

Žal se je s tem letalom tik pred predstavitvijo na Bližnjem vzhodu leta 2005 na Pilatusovem letališču v Stansu ponesrečil preizkuševalni pilot Pilatusa Andreas Ramseier. Andreas je v Slovenijo priletel z drugim Pilatusom po vrsti PC-9, v Sloveniji pa je (zelo uspešno) demonstriral tudi Pilatusovo transportno letalo PC-8. Nesreča s PC-21 se je zgodila med vadbo izredno nizkih preletov pri visokih hitrostih (približno 550 km/h) tik nad tlemi.

Pripravila: A. Knific, B. Knific, foto: Pilatus

 

Povezani članki