Poletelo drugo prototipno šolsko letalo Boeing T-X

by Urednik

USPEŠEN PREIZKUSNI POLET DRUGEGA PROTOTIPA BOEINGA T-X

Boeing in njegov švedski partner Saab sta opravila prvi polet drugega prototipnega šolskega reaktivnega dvoseda T-X, ki je povsem identičen prvemu prototipu T-X, s katerim se omenjena proizvajalca potegujeta za naročilo Letalskih sil ZDA za novo šolsko reakcijsko letalo.

Med enournim poletom drugega prototipnega letala sta vodilni testni pilot programa T-X Steve Schmidt in Boeingov preizkusni pilot za projekte USAF Matt Giese preizkusila vse ključne sisteme letala in potrdila, da je upravljanje -pilotiranje tega letala enostavno in ne pomeni nikakršnega tveganja, hkrati pa potrdila tudi zanesljivost in zmogljivosti novega letalnika.

”Letalo se odlično odziva, povsem enako kot na simulatorju, vse reakcije so pričakovane,” pravi Giese in dodaja, da ”… pri pilotiranju tako s prednjega kot zadnjega sedeža ni razlik, kar govori v prid temu letalu, s katerim naj bi se šolale generacije prihodnjih bojnih pilotov USAF.”

Boringovo letalo T-X poganja turboventilatorski motor, ima dva repa, zaporedna sedeže – drugi je zaradi boljšega pregleda nekoliko dvignjen nad prvega, kkpit je sodobno zasnovan in oblikovan za izpolnjevanje vseh zahtev sodobnega pilotskega šolanja.

Boeing in Saab sta prvo prototipno letalo predstavila lani v septembru, prvi polet pa so z njim opravili pred koncem lasnega leta v mesecu decembru. Z letalom naj bi leta 2024 začeli zamenjevati (če bo zmagalo na natečaju za novo reakcijsko šolsko letalo USAF) zastarele šolske dvosede T-38.

Pripravil: B. Knific, foto: Boeing

Povezani članki