Poljaki kupujejo mobilni raketni sistem kratkega dosega SPZR poprad

by Urednik

POLJSKE KOPENSKE ENOTE Z NOVIMI MOBILNIMI RAKETNIMI SISTEMI

Poljska je namenila 273 milijonov dolarjev za nakup raketnega sistema zelo kratkega dosega (VSHORAD) za potrebe kopenskih enot Poljske vojske. Gre za 79 sisteme SPZR poprad in pa trenažer.

Sistem poprad sestavljajo štiri prenosne infrardeče vodene rakete ZM Mesko grom, pritrjene na kupolo posodobljenega terenskega vozila AMZ-Kutno zubr-P 4×4. Kupola je opremljena s stabilizirano elektrooptično namerilno napravo z dnevno/nočno kamero in laserskim daljinomerom,pa tudi avtomatskim detekcijskim in sledilnim sistemom, komunikacijskim sistemom, GOPS in IFF sistemom (identifikacija lasten-tuj). Raketa grom ima doseg 5500 m in doseže višino 3500 m.

Poljski inšpektorat za oborožitev je še potrdil, da so sistem poprad preizkušali tudi z novo raketo piorun proizvajalca ZM Mesko, s katerimi naj bi v prihodnosti zamenjali rakete grom. Po poljskih načrtih za tehnično posodobitev oborožitve za  obdobje 2013 – 2022 naj bi v letu 2017 dobavili približno 400 raket piorun.

Poprad ima dvočlansko posadko (poveljnik-operater in voznik) vozilo pa je prevozljivo v letalu (C-130 hercules). Sistem SPZR poprad bodo uporabljale kopenske enote Poljske vojske v svoji oklepni in dveh mehaniziranih brigadah, pa tudi v polkih zračne obrambe.

Pripravil: B. Knific, foto: Defence24

Povezani članki