Poljska kupuje podmornice, fregate in raketne sisteme patriot

by Urednik

POLJSKA VOJSKA SREDI OBSEŽNE MODERNIZACIJE

Poljska razmišlja o nakupu dveh avstralskih fregat razreda Adelaide, ob tem pa naj bi se še v letošnjem letu odločila za nakup treh novih podmornic in osmih baterij raketnih sistemov zračne obrambe MIM-104 patriot (kratica za v angleško Phased Array Track to Intercept on Target).

O nakupu dveh fregat razreda Adelaide (Avstralska mornarica jih je imela skupaj 6, polovico so jih že upokojili, preostale nameravajo), s katerimi nameravajo izboljšati oborožene sile, v teh dneh razmišljajo v poljskem parlamentu. Novi vojaški bi bili “velika nadgradnja” za Poljsko mornarico, je povedal Michal Jach, član nacionalnega odbora za obrambo Poljske, ob tem pa dodal, da načrtujejo za vsako odšteti okoli 700 milijonov dolarjev.

Poljska za svojo mornarico izbira 3 nove (dizelsko-električne) podmornice, trenutno pa imajo na mizi ponudbe francoskih, švedskih in nemških ladjedelnic. Odločitev naj bi padla do konca leta 2017. Jach je konec marca 2017 na to temo dejal, da nove podmornice verjetno ne bodo dobavljene do leta 2023.

Poljska bo podpisala 7,5 milijard dolarjev vredno pogodbo za nakupu osmih baterij raketnih sistemov zračne obrambe MIM-104 patriot do konca leta 2017, je pred dnevi sporočil poljski obrambni minister Antoni Macierewicz.

“Zaključili smo zelo pomemben korak, ki ima opraviti s pridobitvijo raket srednjega dosega. Najpozneje ob koncu tega leta, bo podpisan sporazum za dobavo raket patriot. Prve dobave se pričakuje dve leti po podpisu pogodbe,” je dejal Macierewicz.

Poljska je trenutno sredi obsežne vojaške modernizacije, vredne 14,5 milijarde dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki