Poljska napovedala nakup izvidniško-jurišnih brezpilotnih letal MQ-9 reaper

by Urednik

POLJAKI ŽE V KRATKEM V NAKUP UAV-JEV V LUČI VOJNE V UKRAJINI

Poljska namerava v bližnji prihodnosti svoji vojski dati v uporabo nova brezpilotnika velikega dosega za srednje višine. Kot so navedli na obrambnem ministrstvu Poljske, jih je k temu spodbudil ruski napad na  Ukrajino.

Na Poljskem so preučili obstoječe izkušnje z uporabo brezpilotnikov v okviru rusko-ukrajinskih spopadov in prišli do zaključka, da mora Poljska vojska nujno dati v uporabo brezpilotno letalo (UAV) z dolgo avtonomijo – ​​trajanjem letenja. Izbira Poljakov je padla na preizkušeni ameriški brezpilotnik MQ-9 reaper.

Kot so zapisali na obrambnem ministrstvu, namerava Poljska v okviru pospešenega postopka “nujno” kupiti brezpilotna letala od ZDA, zato so se pogajanja z ameriško stranjo že začela. Števila in drugih parametrov pogodbe, načrtovane za podpis, niso razkrili, nameravajo pa pogodbo v Varšavi podpisati do konca letošnje pomladi.

Poudarja se, da je nakup  brezpilotnikov MQ-9 reaper povezan s trenutnimi razmerami na meji med Poljsko in Ukrajino.

Prvi let brezpilotnega letala MQ-9 reaper je potekal 2. februarja 2001, letalnik pa je opremljen s turbopropelerskim motorjem. Po podatkih proizvajalca General Atomics zmore reaper, ki je postal glavni jurišni brezpilotnik ZDA, več kot 27 ur neprekinjenega letenja, največjo hitrost do 400 km/h in potovalno hitrost do 250 km/h, največjo višino do 15 km in nosilnost 1740 kg s 6 obesnimi točkami za orožje ali opremo.

MQ-9 je opremljen z varnim sistemom za nadzor letenja in trojno redundantno arhitekturo sistema letalske elektronike. Lahko nosi vodene rakete hellfire in lasersko vodene bombe GBU-12 paveway II ter satelitsko vodene bombe GBU-38.

Izvidniške in jurišne UAV MQ-9 uporabljajo letalske sile ZDA in agencija CIA, pa tudi letalske sile Italije, Turčije, Združenih arabskih emiratov, Kazahstana, Francije, Velike Britanije in drugih držav.

Glede na pisanje nekaterih poljskih medijev, naj bi Poljska sicer že naročila 24 turških brezpilotnih bojnih letal bayraktar BT2, kot tudi 6 ameriških MQ-9 reaper.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki