Poljska navedla število tankov T-72M, dobavljenih Ukrajini

by Urednik

UKRAJINCI ŽE POKAZALI VIDEOPOSNETEK »NOVIH« TANKOV T-72 IZ POLJSKE

Varšava je potrdila pošiljko velike serije glavnih bojnih tankov T-72M v Ukrajino, pa tudi določenega števila bojnih vozil pehote. Kot poroča Polskie Radio, je Kijev prejel 200 razgrajenih tankov T-72, kar je skoraj polovica tankovske flote sovjetskega tipa na Poljskem.

Del tankov T-72 iz razpoložljivega števila v letu 2019 je bil po sklepu poljskega obrambnega ministrstva posodobljen, del pa je ostal v rezervi.  Ukrajino posodobljenih tankov niso dobavili, v kakšnem stanju pa so dobavljeni ni znano.

Po prejšnjih objavah v zahodnem tisku, vključno s poljskim, je Varšava Ukrajini dobaviti največ sto tankov, a se je izkazalo, da so jih dobavili dvakrat več.

Poleg tankov T-72M in BWP-1 BMP (poljska različica BMP-1) je Poljska v Ukrajino poslala “na desetine samovoznih havbic, brezpilotnikov, raket in granat” v skupni vrednosti več kot 7 milijard zlotov (približno 1,6 milijarde dolarjev). Očitno bo Varšava po Slovaški in Švedski od Evropske unije zahtevala tak znesek kot odškodnino, saj ne gre verjeti, da so Poljaki predali vse orožje Kijevu zastonj.

Poljski tanki T-72M, dobavljeni Ukrajini, so poenostavljena modifikacija T-72 iz leta 1979, nimajo aktivnega oklepa, sodobnih sistemov za nadzor ognja in večkanalnih merilnikov. Ta oprema je bila v skladišču v Lublinu in je čakala na posodobitev na raven RT-91.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Poljski tanki T-72 v oboroženih silah Ukrajine

Povezani članki