Popolnjena eskadrilja bojni letal MiG-21 Hrvaških letalskih sil

by Urednik

HRVAŠKA VOJSKA PREJELA ŠE ZADNJE V UKRAJINI POSODOBLJENO LETALO MIG-21

Hrvaška je po dobrih dveh letih zaključila modernizacijo lovcev MiG-21. V Ukrajini so jim posodobili 7 lovcev MiG-21, še dodatnih 5 pa so jih (posodobljenih) kupili od Ukrajinskih letalskih sil.

Pred dvema letoma je obrambni minister Hrvaške Ante Kotromanović z direktorjem ukrajinskega državnega podjetja za izvoz in uvoz ter uslug za vojaške in posebne namene »UKRSPECEXPORT« Dimitrijem Peregudovim podpisal Pogodbo o remontu in nakupu letal MIG-21 za potrebe Hrvaških letalskih sil (HRZ i PZO – Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana), zdaj pa je naposled ta zgodba zaključena. Zadnje, dvanajsto bojno letalo MiG-21 z oznako 134 je namreč zaključilo vsa testiranja in poskusne polete ter je pripravljeno za predajo Hrvaškemu vojnemu letalstvu.

Kot poroča hrvaško obrambno ministrstvo, je 16. julija 2015 potrdilo, da je tudi zadnje, dvanajsto bojno letalo MiG-21 (po preizkusnih poletih in preiskavah) popolnoma  brezhibno in pripravljeno za predajo HRZ i PZO za operativno uporabo. Gre za zadnje posodobljeno letalo, kar so opravili v remontnem zavodu v ukrajinski Odessi. Tako je bila popolnjena eskadrilja bojnih letal za Hrvaško.

Republika Hrvaška je sprejela odločitev, da zadrži zmogljivosti za samostojen nadzor nacionalnega zračnega prostora. Sladno s tem in pa zaradi pomanjkanja finančnih sredstev so konec leta 2012 sprejeli odločitev, da se vprašanje eskadrilje bojnih leta za te naloge reši tako, da se posodobi obstoječa bojna letala MiG-21 in dokupi 5 lovcev MiG-21 od Ukrajine. Zaključek nadgradnje lovcev MiG-21 se je zaradi ukrajinskih težav zavlekel, zato so – po izjavah namestnice hrvaškega obrambnega ministrice Višnje Tafra, penale za zamudo obračunali in poravnali račun. Penali so navrgli 3 milijone kun (okoli 400.000 evrov).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Ukrajina bo plačala 400.000 USD kazni za hrvaške lovce MiG-21

Hrvaška bo vseh 12 letal MiG-21 v skladu s sporazumom o nakupu in prenovi v celoti od ukrajinske strani prevzela šele po zaključku vseh testiranj ter popravilu morebitnih napak.

Na Hrvaško je iz Ukrajine prišel še zadnji posodobljeni lovec MiG-21

Na Hrvaško je prispel še zadnji izmed sedmih lovcev MiG-21, ki so jih poslali na remont v Ukrajino. Testni pilot Ivan Selak pa se je znašel v težavah z lovcem MiG-21, ki mu je nagajal “nov” romunski motor.

Povezani članki