Na Hrvaško je iz Ukrajine prišel še zadnji posodobljeni lovec MiG-21

by Urednik

MED TESTIRANJI MORAL ZASILNO PRISTATI HRVAŠKI LOVEC MIG-21

Na Hrvaško je v ponedeljek 15. decembra 2014 prispel še zadnji izmed sedmih lovcev MiG-21, ki so jih poslali na remont v Ukrajino. Ob tem so Hrvaške letalske sile od Ukrajine kupili še 5 dodatnih bojnih letal MiG-21. Prihod zadnjega miga pa prihaja le nekaj dni po tem, ko se je pilot Ivan Selak znašel v težavah z lovcem MiG-21, ki mu je nagajal “nov” romunski motor.

V zračno bazo Pleso pri Zagrebu je iz posodobitve prispel še zadnji lovec MiG-21 bis iz flote Hrvaških letalskih sil (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana – HRZ i PZO), ki ima oznako 116. V pošiljki z migom, ki so ga pripeljali s tovornjakom, pa so prejeli tudi dva rezervoarja za gorivo za letala MiG-21, saj sta dva stara puščala. Tako so Hrvaške letalske sile skoraj že končale prenovo vseh lovcev in dobile “novo” floto 12-ih lovcev MiG-21, skupaj s 5-imi rabljenimi in posodobljenimi, ki so ji dodatno kupili od Ukrajine. Čakajo jih še končna testiranja petih prejetih lovcev MiG-21 in zadnjega prejetega, nato pa sledi uradna primopredaja, kar naj bi se zgodilo do konca januarja 2015. Do sedaj so od Ukrajincev uradno prevzeli šest bojnih letal, vsa hrvaška letala pa so stara že okoli 40 let, kar pomeni da bo v operativnem stanju verjetno 7 letal, preostalih 5 pa na servisiranju.

V petek 12. decembra 2014 pa je imel edini hrvaški testni pilot Ivan Selak težave z enim izmed lovcev MiG-21 bis (z oznako 118), ki je prišel iz remonta v Ukrajini. Vendar pa je bil razlog za težave motor, ki so ga posodobili v romunskem podjetju Aerostar tik predno so Hrvati poslali svoje lovce na remont v Ukrajino. Selak je med testnim poletom miga z oznako 118 začutil vibracije zaradi spremembe tlaka v motorju in zaradi tega zasilno pristal – k sreči brez težav.

Že v prvih dneh decembra 2014 pa se je na Hrvaškem veliko govorilo o smotrnosti in uspešnosti projekta posodobitve flote lovcev MiG-21 s strani ukrajinskega Remontnega zavoda iz ukrajinske Odese. Veliko očitkov je padlo predvsem na zakasnelo dobavo, s čimer niso bili zadovoljni niti Ukrajinci (Ukrspecexport), ki bodo morali plačati 400.000 USD kazni za zamudo pri dobavi, niti Hrvaške letalske sile, ki niso mogli izvajati vseh načrtovanih aktivnosti v letu 2014.

Zakaj je prišlo do zamud pa je hrvaškemu vladnemu odboru za obrambo pojasnil testni pilot polkovnik Ivan Selak, ki je dejal, da so imeli Ukrajinci ogromno težav med testiranji posodobitev predvsem zaradi napak, ki so jih zakrivili med remontom migov v Romuniji leta 2003. Poleg tega pa je podrobnejša testiranja onemogočala tudi ukrajinska zakonodaja, ki ne dovoljuje, da bi tuji vojaški piloti, v tem primeru prav hrvaški testni pilot Selak, letali z nadzvočno hitrostjo, nižje od 500 metrov, … Selak je ob tem dodal: “Enake težave so bile v Romuniji.  V Ukrajini sem opravil 41 poletov na šestih letalalih, več kot to pa ni bilo mogoče zaradi vojne. Težave so realne, ker so letala stara.” Selak je ob tem odboru za obrambo za vsakega izmed hrvaških lovcev MiG-21 pojasnil v kakšnem stanju je.

“Kot pilot, sem imel veliko pripomb na remont v Romuniji in Ukrajini, posivel sem od romunskega remonta I in tudi zdaj niso težave veliko manjše, zmanjšale so se za 4,5 milijonov evrov, kolikor bo stal ta remont. Za to je kriv čas, tehnika, mi in oni, bendar je pomemben cilj in ta je ohraniti zmožnost bojnega letalstva ter zaščite zračnega prometa,” pojasnjuje polkovnik Selak in dodal, da jim niso v pomoč niti ti časi krize, ker vse veliko stane, vendar je ključnega pomena, da Hrvaške letalske sile prevzamejo le  popolnoma spravna bojna letala.

“Potrebujemo več potrpežljivosti in razumevanja javnosti, ki pa ima vso pravico biti kritična. Vsi se zavedamo, da so zdaj mogoče le naložbe v zneskih, ki so mogoči v tej krizi. Potreben vložek v bojna letala je pol transferja Rakitića in Modrića. A v tem trenutku to žal ni mogoče,” se je slikovito izrazil Selak ob prisotnosti svojih nadrejenih.

Ob tem so hrvaški mediji poročali, da je znesek za posodobitev in dokup flote 12-ih hrvaških lovcev MiG-21 (4,5 milijone evrov) enak znesku, ki bi ga Hrvaško ministrstvo za obrambo plačalo za nakup enega večnamenskega helikopterja Sikorsky UH-60 black hawk. O možnosti, da bi Hrvaška dala helikopterje Mi-8 Ukrajini v zameno za ameriške UH-60 smo podrobneje pisali avgusta 2014 v spodnji novici.

Pripravil: A. Knific, foto: Planespotters, Military Photos

VIDEO: Nizek prelet posodobljenega hrvaškega lovca MiG-21 (december 2014)

SORODNE NOVICE:

Bo Hrvaška donirala Ukrajini helikopterje Mi-8 in dobila ameriške black hawke?

Ameriška in hrvaška delegacija sta obudili pogovore o tem, da bi Hrvaška donirala Ukrajini helikopterje Mi-8, v zameno pa dobila 7-8 let stare ameriške helikopterje UH-60 black hawk.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo – lovci MiG-21

Makedonski vojaški analitik Igor Božinovski o floti hrvaških prestreznikov – lovcev MiG-21, dogajanjih in nesrečah ter razmišljanje o prihodnosti ter usodi nadzvočnega dela Hrvaških letalskih sil (HRZ i PVO).

Kakšna bo odločitev Hrvaške po strmoglavljenju lovca MiG-21?

Na torkovi popoldanski tiskovni konferenci je v vojašnici na zagrebškem letališču Pleso načelnik Hrvaškega vojnega letalstva in zračne obrambe, generalmajor Dražen Šćuri podal podrobnosti o strmoglavljenju lovca MiG-21 z oznako 121.

Na Hrvaškem strmoglavil lovec MiG-21

Na Hrvaškem je na območju Velike Gorice strmoglavilo lovsko letalo MiG-21 z oznako 121, pilot se je uspešno katapultiral in preživel nesrečo.

Povezani članki